Menu

zoeken

doniagaDe onthulling van het oorlogsmonument in Sint Nicolaasga is uitgesteld. In verband met het coronacrisis is de ceremonie van 2 mei naar 21 november 2020 verplaatst.

Het monument is ter nagedachtenis van de neergestorte B-17 gebouwd. Op 26 november 1944 kwam het vliegtuig langs de Tramdyk vlakbij Sint Nicolaasga neer. De Engelse bommenwerper kwam terug van een missie boven Bremen in Duitsland, waar het geraakt is door afweergeschut. Boven Friesland is het vliegtuig door een aantal Duitse jagers opnieuw aangevallen en zo beschadigd, dat een terugtocht naar Engeland niet meer mogelijk was.

Bij de crash zijn vier bemanningsleden om het leven gekomen. Zij zijn in eerste instantie in Sint Nicolaasga begraven en later naar het Amerikaanse ereveld in Margraten overgebracht. De andere bemanningsleden, onder wie de gezagvoerder, hebben de crash overleefd. Zij werden krijgsgevangenen van de Duitsers. Alle overlevenden hebben de oorlog in een gevangenkamp overleefd.

Nu 75 jaar later wil Plaatselijk Belang Sint Nicolaasga een blijvende herinnering neerzetten: een bescheiden monument in de vorm van een informatiepaneel op een stalen frame. Het monument komt aan de Tramdyk, op de hoek van de Westend en de Wielwei. Dit is een plek aan de openbare weg en in de directe omgeving van de plaats waar het vliegtuig is neergestort. 

Lees ook: Monument bommenwerper Sint Nyk

Duitse soldaten onderzoeken het neergestorte Amerikaans vliegtuigHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!