Menu

zoeken

260118 busmuseum cu haedsted 18Kulturele Haadstêd 2018 wordt dit weekend feestelijk ingeluid. Naast het uitgebreide programma in Leeuwarden op zaterdag, vonden er vrijdag overal in de provincie al activiteiten plaats.

Zo zongen de kinderen van zoveel mogelijk Friese basisscholen om twaalf uur 's middags het openingslied 'Seis oere thús'. Vrijdagavond werden tussen zeven en tien uur op diverse locaties verhalen verteld. Bij het Nationaal Openbaar Vervoer Museum in Ouwsterhaule stond de belevenis van openbaar vervoer centraal.

Drie vertellers probeerden de belangstellenden terug te nemen naar vervlogen tijden. Frank Hemkes vertelde aan de hand van dia's uit de oude doos over het vervoer in de vorige eeuw. Sipke Hulzinga, voorzitter van het magazijn van het museum, ontleedde een bus tot in de kleinste details en vertelde bevlogen over de functies van de onderdeeltjes. Voormalig buschauffeur Janny Oudhuis, secretaris van het museum, nam iedereen mee in de avonturen die zij achter het stuur heeft meegemaakt.

Het vertellen van verhalen gebeurde vrijdagavond in musea, op bijzondere locaties en bij mensen thuis. Peter Visser uit Langweer vertelde bijvoorbeeld het verhaal van zijn moeder in zijn ouderlijke woning in Nieuwehorne.  

(Foto's: De Zakenman)

Lees ook: 'Oorlogsverhaal in huiskamer'

260118 busmuseum cu haedsted 9

260118 busmuseum cu haedsted 29



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!