Menu

zoeken

190118 peter visserAls try-out was de huiskamer van Romano Straatman uit Langweer vrijdagavond de locatie van de vertelsessie van zijn buurman Peter Visser. In het kader van Kulturele Haadstêd 2018 vertelt hij in een intieme setting in zijn ouderlijk huis in Nieuwehorne het verhaal van zijn moeder, die in de oorlog koerierster voor het verzet was.

Eva Visser-Roos was oorspronkelijk van plan om naar Nederlands-Indië te verkassen, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Als koerierster beleefde ze spannende tijden en wist ook maar net uit handen van de Duitsers te blijven. Koningin Wilhelmina onderscheidde Eva Visser nog vanwege haar werk in het verzet. Ze hield haar verhaal echter lang verzwegen. Na vele omzwervingen kwam Visser in 1960 vanuit Amsterdam in Nieuwehorne terecht. Aanvankelijk werd ze niet geaccepteerd, maar langzaam maar zeker werd Friesland haar thuis en werd ze de taal machtig. Helemaal toen ze haar creativiteit kwijt kon en haar deuren voor iedereen openzette.

Zoon Peter Visser (64) heeft het oude huisje in Nieuwehorne in bezit en gebruikt Kulturele Haadstêd nu om het verhaal te vertellen. De sessies voor ‘Mem har hûs’ trekken belangstelling uit het hele land en vinden eind januari plaats. De try-out vond in de sfeervolle woonkamer van Romano Straatman in de Langweerder Buorren plaats.

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!