Menu

zoeken

mattheus passie 1SINT NICOLAASGA – De uitbraak van het coronavirus ontwricht ook samenleving in de dorpen rond Sint Nyk en Langweer.  De Zakenman maakte een verhaal over de gevolgen. Vandaag deel een van de drie.

De opvoering van de Mattheüs Passie op 6 april is afgelast. De stichting zit met de handen in het haar. De gemaakte kosten zijn voor eigen rekening. De kosten voor de zangers, muzikanten en dirigenten die al maanden op verschillende locaties repeteren, moeten worden betaald. Daarnaast zijn een website en reclame gemaakt en mensen ingehuurd. De Mattheüs Passie in Sint Nicolaasga zou de eerste van een nieuwe traditie moeten worden.

,,Foar oare minksen is de situaasje folle slimmer, mar it is wol bale”, zegt bestuurslid Akkie Jonkman. ,,We ha in soad kosten makke. Dy krije wy no net wêrom. We sykje no út hoe it komt mei de ferkochte tickets. Ik hearde dat yn Amsterdam frege wurdt om it jild te donearen, mar of wy dat ek moatte dwaan, dat wit ik net. Dêr binne we noch net oer út.”

Ofstân halde
Jonkman is naast bestuurslid ook mede-eigenaar van Jonkman b.v. in Sint Nicolaasga. Handelsonderneming en zuiveringsbedrijf voor de agrarische sector heeft met ‘uitzonderlijke situaties’ te maken. ,,It fielt in bytsje as mei de mkz-krisis. Doe koene wy ek net op bedriuwen komme.”

Duitse chauffeur
Jonkman maakte op kantoor al een schrijnend geval mee. Een Duitse chauffeur mocht onderweg nergens naar de wc. Nederig vroeg hij Jonkman of hij misschien hier het toilet mocht bezoeken. ,,Dat rekke my wol. Hy hat ek in bakje kofje fan my krigen. De wc ha ik dêrnei wol hielendal skjin makke, mar hy koe yn elts gefal earne te lâne.” Jonkman hoopt op zonneschijn, letterlijk en figuurlijk. ,,Eltsenien is mei de corona dwaande. We kinne net oars as ôfstân halde en elkoar motivearje om troch te gean.”

Lees ook: Corona-crisis: ,,Wy moatte wat besykje” en ,,It is no saak om om elkoar te tinken"

(Foto: De Mattheüs Passie gaat niet door. De Zakenman)

 Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!