Menu

zoeken

180111 Martin en Agatha Absen barSINT NICOLAASGA – Het begin was moeilijk. Volgens Martin en Agatha Absen waren er bij de overname zelfs geen koffielepeltjes. Na 28 jaar neemt het stel desalniettemin met een voldaan gevoel afscheid van café Het Wapen van Friesland. ,,Op het mooiste plekje van Sint Nicolaasga hebben we fantastische jaren beleefd.”

Bescheidenheid typeert zowel Martin als Agatha Absen. Hij was in al die jaren het gezicht van het bruine café, terwijl zij achter de schermen een onmisbare schakel bleek. ,,Martin was niet een kroegbaas vol entertainment, maar hij was wel een luisterend oor. Een constante factor voor de gasten. Martin was er altijd”, omschrijft Agatha Absen. ,,Mijn vrouw was achter de schermen het brein. Zij bedacht alles, ik voerde het alleen maar uit”, stipt Martin Absen aan. Over één punt zijn ze het beide eens. ,,Dankzij de klanten hebben we het zolang volgehouden. En dreigde het werk ons over de schoenen te lopen, dan hadden we hulpkrachten achter de hand. Zonder die club mensen hadden we het ook niet gered”, denkt Agatha Absen.

Getogen Jouster Martin Absen werkte in 1984 nog bij Woninginrichting Jaring de Wolff. De wens om een kroeg te beginnen, koesterde hij al langer. De Bruine Pater, zoals Het Wapen van Friesland destijds nog heette, stond na een brand een jaar leeg. ,,Als een mooie kans op mijn pad zou komen, wilde ik er voor gaan. Toen kwam toevallig dit te koop.” Het stel leek naast de uitdaging te grijpen toen bleek dat hun bod lager was dan dat van de uiteindelijke kopers. ,,Zij zochten een kroegbaas. Mijn zwager Bennie Minnema dacht aan ons. Na wikken en wegen zijn we op het aanbod ingegaan. We hebben ons huis op De Heide verkocht en zijn boven het café komen te wonen.”

De eerste Sint Nykster Merke en een bruiloft, dat volgens Agatha Absen uiteindelijk ,,een megafeest” werd, zette Het Wapen van Friesland op de kaart. Nog altijd denken veel Sint Nyksters met veel genoegen terug aan de vele playbackshows, de muziekavonden, Stef Stuntpiloot, pubquiz’en en recentelijk de bingo, vrouwen- en mannenavond voor de praalwagenbouwers van Door Vrienden Opgericht (DVO). ,,Altijd een volle bak. Het is leuk om te zien dat de nieuwe generatie, nu met dezelfde soort vriendenploegen als hun ouders, hier over de vloer komt.”

180111 Martin en Agatha Absen

Het ‘tussen de mensen zijn’ heeft Martin Absen altijd veel energie gegeven. ,,Ook al word je een dag ouder, daardoor blijf je jong. Toch moet ik wel bekennen dat de feestjes tot in de late uurtjes om mij ook niet meer hoeven, hoor. Het werken in een café vraagt enorm veel van je. Er is altijd wat te doen, ook omdat we zelf altijd dingen als de schoonmaak ter hand hebben genomen. Wij hebben het geluk dat we opvolging hebben. Toen Johan Galama hier kwam werken, voelde dat als een enorme luxe. We hadden ineens de mogelijkheid om af en toe een stapje terug te doen.”

De regelgeving is de laatste jaren een ergernis geworden. Dat aspect van het horecaleven zal Agatha Absen missen als kiespijn. ,,Toen de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik van zestien naar achttien jaar werd verhoogd, zijn we het zicht op de jeugd verloren. Die gaat nu drinken in de keten. In een dorp is dat toch anders dan in de stad. De sociale controle verdwijnt. Ook het rookverbod is een regel, die wordt opgelegd en waar wij als ondernemer ineens op onze vaste klanten moesten handhaven.” Haar man knikt instemmend. ,,Los van wat je vindt van roken en de gevolgen voor de gezondheid, door het verbod is het gezellige in de kroeg verdwenen. Wij moesten het maar uitproberen op onze klanten. Sommige vaste bezoekers besloten om niet meer te komen, omdat ze hun sigaretje niet meer aan de bar mogen roken. De ondernemer wordt dus gestraft, omdat er nooit eens een regeltje af gaat, terwijl er wel altijd nieuwe bij komen.”

Over regelgeving hoeft het stel zich straks geen zorgen meer te maken. Martin Absen wordt op 17 januari 65 jaar. Dat is ook meteen de laatste dag. ,,Dan is het mooi geweest. De volgende dag gaan we naar de notaris en dragen we de sleutels over aan onze opvolgers.” Agatha Absen denkt niet dat ze in een zwart gat vallen. ,,Maar het zal vast even wennen zijn. We staan straks niet meer achter de bar, maar zitten als één van de bezoekers op een kruk.” Omdat zowel Agatha als Martin Absen actief zijn bij de biljartclub zullen ze regelmatig bij hun oude café over de vloer komen. ,,Maar we willen niet van die vervelende oud-eigenaren worden, die overal wat op aan te merken hebben. Johan Galama en Rudi Postma zullen het op hun manier doen en hebben ze onze hulp nodig, dan mogen ze gerust aankloppen.”

De mix tussen een publiek met ouderen en jongeren is volgens Martin Absen de kracht van Het Wapen van Friesland. Hij adviseert zijn opvolgers om daar vooral op te letten. ,,Koester bijvoorbeeld de biljartclub, die er voor zorgt dat je altijd mensen in het café hebt.” Agatha Absen weet zeker dat haar man de gezelligheid in de kroeg gaat missen. ,,Maar we krijgen er veel moois voor terug. Bijvoorbeeld tijd met de kleinzoon. En Sint Nicolaasga zeggen we niet vaarwel. We blijven hier wonen.” Martin Absen begint te glimlachen. ,,Sint Nyk is een ontzettend leuk en hecht dorp. Ze staan voor je klaar als dat nodig is. Voor ons is er geen reden om deze plek te verlaten, al zijn we straks niet meer kroegbazen, maar kroegbezoekers.”

(Foto's: De Zakenman)

Lees ook: Wapen: ,,Nij en dochs fertroud"



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!