Menu

zoeken

,,De natu240413 Legemeer JohanHomma maaien 2  1000er is baas. Dan kinne jo wol regeltsjes betinke, mar dat wurket net altiten.’’ Aldus melkveehouder Johan Homma uit Legemeer. Het uitrijden van de mest van zijn zeventig melkkoeien verliep dit jaar anders dan anders. Normaliter gebeurt dat in het vroege voorjaar, direct na 15 februari op grasland en 15 maart op maisland, maar dat was dit jaar later en in etappes. Het lange gras, dat tot diep in de herfst doorgroeide, zat in de weg.

Vanwege de lange doorgroei is Homma uit Legemeer al sinds begin maart 2024 aan het stalvoeren. Hij maait dagelijks stroken gras en voert ze aan zijn zeventig melkkoeien. Direct daarna laat hij de gemaaide percelen bemesten. Daarvoor schakelt hij de loonwerker in of hij huurt een giertank en doet het zelf. De mest wordt over in totaal dertig hectare grasland en 6,5 hectare maisland uitgereden. Vanwege de volle kelders onder ligboxenstal liet hij eerder al een deel van de mest afvoeren.

De natte weilanden zijn ook de reden dat Johan Homma zijn koeien nog niet in het weiland heeft lopen. ,,Jo wolle it wiete lân ek net fertraapje’’, zegt hij. De melkveehouder heeft het nog niet eerder op deze manier meegemaakt. ,,Mei dit wiete waar wurket it allegearre krekt eefkes wat oars.’’

Foto's: Menno Dijkstra

240413 Legemeer JohanHomma maaien 1  1000Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!