Menu

zoeken

240330 Idskenhuizen LeanderBoonstra Skills 2Leander Boonstra uit Idskenhuizen is op het evenement Skills the Finals in Den Bosch als tweede geëindigd op zijn vakgebied Ondernemer Retail. Ruim zeshonderd studenten streden om de ereplaatsen. Van de 209 deelnemende scholen behaalden elf leerlingen het mbo-college Firda een podiumplek. De negentienjarige student studeert Manager Retail op het Firda in Sneek. Zijn ouders zijn supermarktondernemer en hebben een filiaal van Coop in Donkerbroek.

,,Sinds mijn derde loop ik al tussen de schappen rond. Dit heeft me altijd al bezig gehouden. Het mooiste van ondernemen vind ik dat je eigen baas bent. In het vak kun je ook alle kanten op. Ik hou van vrijheid en heb een eigen wil. Het meest voor de hand liggend is dat ik ook in de supermarktbranche doorga. Daar leg ik mijn focus eerst ook op, maar als ik in een andere branche de kans krijg om te gaan ondernemen, sta ik daar ook zeker voor open.’’

Leander Boonstra volgt de opleiding Manager Retail met als doel om klaargestoomd te worden tot manager in het vakgebied. De opleiding heeft ook een extra aanvulling op verschillende ondernemerselementen. De mbo-leerling uit Idskenhuizen heeft ze allemaal gevolgd.


,,Meest voor de hand liggend is dat ik in de supermarktbranche doorga’’


Voordat Leander Boonstra aan de finale in Den Bosch mee mocht doen, heeft hij zich eerst in Utrecht moeten kwalificeren. Van de twintig deelnemers gingen de beste acht door. ,,En zo stond ik vorige week donderdag en vrijdag in de finale van Ondernemer Retail. Tijdens de wedstrijd word je over alle ‘skills’ van het ondernemen bevraagd. Je moet genoeg kennis hebben over het vak en een goed inzicht hebben van de markt. Alle onderdelen komen in zo’n wedstrijd langs.’’

Een van de opdrachten was een onderzoek naar de branche en doelgroep. Leander Boonstra moest ook ingrijpen op een probleemsituatie. Met het opstellen van een financieel plan mocht hij de jury overtuigen om in een fictieve onderneming te investeren.

,,Om heel eerlijk te zijn heb ik voor de kwalificatie niet veel getraind. Ik had alle vertrouwen in mijn eigen kennis en kwaliteiten en dat heeft zich beloond. Maar toen de finale in het zicht was, hadden mijn begeleider en ik wel een klus te klaren. Het niveau op een nationaal kampioenschap ligt vanzelfsprekend erg hoog. In de voorbereiding hebben we op school paar keer geoefend en onderzocht waarmee je bij de jury kunt scoren. We hebben aandacht aan de financiële onderbouwing en marktinzicht besteed. Doordat het niveau zo hoog lag, was ik erg verbaasd van een podiumplek. Ik weet van mezelf dat ik het ondernemen in me heb. Maar met zeven tegenstanders maakt zo’n finale echt uitdagend.’’

Met elf podiumplaatsen vielen de studenten van Firda vrijdag heel vaak in de prijzen bij Skills The Finals in Den Bosch. Zo was er vier maal een eerste plaats, waaronder voor het vijfde jaar op rij goud voor een kapper van Firda. Met vijf keer zilver en twee keer een bronzen medaille viel er in de breedte veel te vieren.

 


Skills the Finals in cijfers
Skills The Finals is het tweedaagse finale evenement waaraan 209 scholen hebben deelgenomen. Ze waren actief op in totaal 36.000 m2, verdeeld over zeven hallen. Nederland kreeg er in Den Bosch 73 nieuwe vakkampioenen bij. Tijdens Skills The Finals streden ruim 600 mbo-studenten om de beste te zijn in hun vakgebied. De prijsuitreiking trok ruim 4.000 bezoekers. Daarnaast hebben meer dan 25.000 jongeren dit tweedaagse evenement bezocht voor de LOB Experience. Zij konden door middel van ruim honderd activiteiten verschillende beroepen uitproberen om zich te oriënteren op hun studiekeuze.


Foto's: Skills the Finals

240330 Idskenhuizen LeanderBoonstra Skills240330 Skills Heroes Leander Boonstra 1Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!