Menu

zoeken

follega 2FOLLEGA - Jannette Ozinga (50) uit Follega begeleidt mensen met een eetstoornis. Ze is ervaringsdeskundige. Zelf kampte ze in haar jeugd met boulimia nervosa. ,, Alsof je brein door een monster wordt overgenomen. Voor de buitenwereld heb ik jarenlang een toneelstukje opgevoerd.”

De therapeut omschrijft haar eigen ervaring van het begin van de eetstoornis als een ‘aha-moment’. ,,Ik wilde niet dik worden, maar wel alles eten. Door te gaan braken, bleef ik slank.” Van haar tienerjaren tot haar dertigste had Ozinga een verstoorde relatie met eten. Vooral tijdens haar studententijd in Amsterdam en in Duitsland nam de boulimia de overhand. ,,Ik was eenzaam en heb mij klem gegeten. Letterlijk. Na een schranspartij kon ik niet meer bewegen. Ik zat op slot.”

De boulimia beheerste jarenlang het leven van Ozinga. Dat nooit iemand iets heeft gemerkt, vindt ze zelf ook opvallend. ,,Ik kon kennelijk heel goed liegen. Zelfs mijn lieve zus, waar ik heel close mee ben, heeft nooit iets doorgehad. Dat vindt ze nog steeds onvoorstelbaar.”

De ziekte verdween toen Ozinga op haar 31e zwanger werd van haar eerste kindje. ,,Mijn man wist dat ik boulimia had, maar hoe erg het precies was, dat verzweeg ik. Vanaf het moment dat ik zwanger was, heb ik de ziekte losgelaten. Een moeder met boulimia is geen goed voorbeeld. Ik dacht ‘dan word ik maar dik, maar dan in ieder geval wel een goede moeder’. De drang voor de eetstoornis verdween. Ik was ook helemaal verbaasd: ik werd helemaal niet dik.”

De ziekte verdween langzaam uit haar leven. Ozinga hielp mee in het interieurbouwbedrijf van haar man en begon daarnaast een assurantiekantoor aan huis. Toch knaagde er iets. ,,Ik liep al heel lang met het idee rond om mensen te helpen. Omdat ik zelf boulimia heb gehad, wilde ik mensen begeleiden die hier nu mee worstelen.”

In 2019 stapte ze uit het bedrijf van haar man en begon ze met de opleiding voor Ervaringsdeskundig Eetstoornistherapeut bij Charlie Paludanus in Utrecht. Voordat ze toegelaten werd, moest Ozinga eerst de opleiding neuro linguïstisch programmeren volgen. ,,Je leert naar mensen luisteren en hun lichaamstaal te lezen”, legt Ozinga uit, ,,Ik heb sowieso veel geleerd de afgelopen drie jaar. Ik snap nu hoe een eetstoornis zich ontwikkelt, hoe het voelt en hoe je ervan af komt.”follegA

Jannette Ozinga is er voor iedereen die een eetstoornis heeft. Zelf heeft ze goede raakvlakken met boulimia nervosa, maar er bestaan veel meer eetstoornissen: anorexia (mensen die niet meer eten), orthorexia (obsessie met gezond voedsel), anorexia athletica (obsessie voor sporten) of misofonie hebben (in paniek raken van eetgeluiden). Ozinga noemt haar techniek geen ‘quick fix’. ,,Mensen moeten zelf aan de bak. De oplossing ligt echt bij jezelf. Ik help mensen op weg en begeleid ze hierbij.”

Jannette Ozinga noemt boulimia nervosa een ‘nare ziekte’. ,,Je kunt ook heel veilig oud worden met deze eetstoornis. Dat is het gevaarlijke: niemand die iets ziet of merkt. Zeker als je alleen op je studentenkamer zit en de bezorgers zonder vragen te stellen het eten bij de deur afleveren. Ik gun mensen de hulp en daarmee een fijner leven dan dat ik heb gehad tijdens mijn eetstoornisjaren.”

Voor de behandeling bestaan vergoedingen. Dit hangt af van de zorgverzekering en het verzekerde pakket. ,,Maar laatst had ik een cliënt, die het niets uitmaakte. De boulimia kostte haar zoveel geld aan boodschappen, dat de therapie haar alleen maar geld opleverde. Zo had ik er zelf nog niet over nagedacht. Eten is verschrikkelijk duur, zeker in deze hoeveelheden.”

Kijk voor meer informatie op jannetteozinga.nl of www.centrumvooreetstoornissenfriesland.nl

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!