Menu

zoeken

yachting 1SINT NICOLAASGA - Remco de Jong en Gerard Bruins Slot van JBS Yachting zijn vorig jaar voor de tweede keer in drie jaar verhuisd. Het duo behoort tot de top van jachtenbouwers van Europa. 

JBS-Yachting is specialist in het uitwerken, aanleggen en onderhouden van complete installaties in het luxe segment. De jachtbouwers begonnen in een garage in Woudsend, ,,De boaten wiene langer as de garaazje fan Gerard. Dat paste net mear”, zegt Remco de Jong. In Heeg lagen meer kansen. Het bedrijf groeide. De botenbouwers huurden eerst een en later twee ZZP’ers in om hen te assisteren. De eerste medewerker werd aangenomen. ,,Der kaam hieltiten mear wurk by.” De jachtbouwers zagen op Funda een loods aan de Molenkap in Sint Nyk. Gemeente De Fryske Marren meldde dat ze voor deze locatie geen de gewenste vergunning voor hun werkzaamheden zouden kunnen krijgen. ,,Wy ha mei geurnoarmen en lûd te meitsje. Wy wolle foar de takomst de opsjes iepenhâlde om aluminiumboaten te meitsjen. Dêr hast in spesifike fergunning foar nedich.”

Kavel
De gemeente bood als alternatief de huidige kavel. Nu hebben De Jong en Bruins Slot een verwarmde hal van ruim 700 vierkante meter tot hun beschikking. Het bedrijf is ingericht voor boten tot een maximum van 25 meter. Groter hoeft van hen ook niet. ,,Mei boaten fan 25 meter of grutter hasto mei hiele oare rigels te krijen”, zegt De Jong. Een locatie aan het water is voor JBS Yachting geen vereiste. De boten worden over de weg vervoerd.

Bovenkant
Wajer Heeg bouwt zelf de onderkant van de boot. In Sint Nicolaasga wordt de bovenkant geassembleerd. JBS Yachting kan de productie van bedrijven voor een deel bij hen weg halen en voert deze dan uit in Sint Nicolaasga. Het lost volgens De Jong het tekort aan vakmensen voor een deel op. De jachtbouwers doen ook de werkvoorbereiding en de logistiek voor klanten. JBS Yachting bouwt dit jaar aan ruim 20 Wajer-dekken van 55 feet (17 meter) en is hiernaast nog bezig producties voor andere klanten op te starten. In Sint Nyk worden de bovendelen van de Wajer-jachten, inclusief dashboarden, consoles en badkamers gebouwd.

Personeel
Het bedrijf heeft nu tien mensen in dienst. Een techneut of interieurbouwer uit de omgeving van Sint Nicolaasga en omgeving is meer dan welkom. De Jong: ,,Krektlyn hawwe wy noch in wurktarieder en projektlieder oannommen.” Gerard Bruin Slots: ,,Neffens mei binne hjir in soad handige minsken. Dy kinne wy noch wol brûke.” In de installatiebranche is een groot personeelstekort. ,,De tiid datsto faklju sa fan strjitte plukke koest, is west.” Gerard Bruins Slot: ,,De oplossing is om minsken sels op te lieden. Specifieke jachtbouwers binne der ek net in soad te krijen.” De jachtbouwer is daarom ook een erkend leerbedrijf. Leerlingen worden begeleid door een ervaren monteur. yachting 5

Custom
De afbouw van de bovenkant van een Wajer duurt ongeveer vier weken. De bouw mag ook niet uitlopen. Dan komt de planning van opdrachtgever Wajer Yachts in Heeg in de war. JBS Yachting krijgt een bouwpakket binnen. In het bedrijf in Sint Nicolaasga worden alle aanpassingen gedaan, die de klant graag wil. Jachten worden uitgerust met nachtcamera, radar, grill, hard top en dergelijke. De bouw van de jachten komt heel precies, zegt Gerard Bruins Slot. ,,De bûtenkant is itselde, mar wat deryn sit, is altyd wer oars. It is custom-bouw. De iene klant wol in grill en de oare in wasbak of ekstra lûdsprekkers.” De jachtbouw biedt volgens Remco de Jong ,,in bulte údaging. Alle technyk dy't derby komt sjen. De meast nije techniken wurden faaks as earste yn in lúkse jacht pleatst. Dat is foar ús as installateurs moai. It is ek kompleks wurk. Je bouwe oan in hege kwaliteit skip en de easken binne der neffens. Wy tinke graach mei my de klant om te ferbetterjen wêr't it kin.”

Bouwer koninklijk jacht
Soms maakt het bedrijf wel een heel bijzondere boot. Zo rolde de boot van Zijne Koninklijk Hoogheid Willem-Alexander uit de loods van JBS Yachting in Heeg. De bovenkant van de Wajer 55, het dashboard en de consoles zijn door JBS Yachting gebouwd. Het luxe jacht kost zo'n 2 miljoen euro. De koning kocht de boot voor bij zijn vakantiehuis in Griekenland. In 2014 kocht de koning een Wajer 38.


Lees ook: Koning Willem-Alexander koopt jacht van 2 miljoen in Heeg en Koning Willem-Alexander koopt jacht van 2 miljoen'

yachting 2

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!