Menu

zoeken

kaasboerIDSKENHUIZEN – Menno en Arjanne Dijkstra van Kaasboer Siebren uit Idskenhuizen gunnen iedereen een werkplek. Sinds kort hebben zij drie medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk.

De nieuwe medewerkers kunnen met een beetje hulp een heleboel zelf. ,,We hadden al langer het idee om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen”, zegt Arjanne Dijkstra, ,,Toch kwam het er nooit van. Je moet er tijd en ruimte voor hebben. Die was er tot nu toe steeds niet.” De bezwaren vielen in een keer weg toen de vaste medewerker van het pakhuis een andere baan vond. In diezelfde week stond al een oriëntatiegesprek met bemiddelaar Pastiel gepland. ,,Toen ging het opeens snel. Opeens lag alles open om de plannen uit te kunnen voeren. Dit was het moment om door te pakken.”

Arjanne Dijkstra wilde niet alleen met de kaas bezig zijn als zij volledig in het bedrijf zou stappen. ,,Ik wilde graag mijn eigen onderdeel hebben. In mijn werk als woonbegeleider heb ik het altijd naar mijn zin gehad. Nu kwam de kans voorbij om dit in ons eigen bedrijf te gaan doen. De stap om toch ontslag te nemen was opeens niet meer zo groot. Ik weet hoeveel moeite deze doelgroep moet doen om aan een baan te komen. We gaan kijken of we nog meer kunnen doen. We staan ervoor open, maar het moet wel kunnen natuurlijk.”

Arjanne Dijkstra heeft ervaring met de doelgroep. Ze werkte vijftien jaar lang als woonbegeleidster bij Stichting Philadelphia Zorg in Sneek. Het ontslag nemen bij haar oude werkgever viel Arjanne toch zwaarder dan gedacht. ,,Ik heb hier met heel veel plezier gewerkt, maar het vertrek geeft het gezin ook een stukje verlichting. Ik hoef niet meer om het weekend te werken. De werkweken van 80 uur zijn nu voorbij.”

De eerste medewerker is een jongen van 25 jaar met autisme. Hij is op 17 mei begonnen bij de kaasboer. ,,Het is mooi om te zien wat voor werk hij bij ons verzet. Het doet hem ook goed. Hij werkt zelfstandig met een beetje begeleiding. Je ziet aan alles dat het zoveel met zijn zelfvertrouwen doet. De tweede medewerker begint deze maand. Ze heeft er erg veel zin in. Ze heeft al een fiets gekocht voor op het station en haar andere baan opgezegd. De derde kracht start in juli. ,,Hij had een minder goede ervaring op zijn vorige werkplek. Het is voor hem beter om pas te beginnen als het hier allemaal al loopt.”kassboer

De nieuwe medewerkers krijgen naar loonwaarde betaald. Dat betekent dat een arbeidsdeskundige bepaalt voor hoeveel procent de medewerker volledig arbeidswaardig is. Dat deel betaalt Kaasboer Siebren. Het andere deel wordt door Pastiel, namens gemeente De Fryske Marren, aangevuld. ,,Iedereen werkt dus echt voor zijn of haar salaris. Dat is zo goed voor je eigenwaarde. Daarmee krijg je het gevoel dat je ertoe doet.”

Het bedrijf Kaasboer Siebren bestaat uit acht rijdende kaasboeren met de drie nieuwe medewerkers in het pakhuis. De kaasboer bedient provincie Fryslân onder Leeuwarden, de kop van Overijssel en de Noordoostpolder. Elke wagen heeft gemiddeld 400 klanten in vier dagen. Menno werkt nu 19 jaar in het bedrijf. Negen jaar geleden nam hij de zaak van Siebren over. Arjanne is in 2018 toegetreden tot de zaak. ,,Ik ben een jonge kaas!”, lacht ze., ,,Jij bent een stokoude Fryske”, tegen Menno Dijkstra. Kaasboer Siebren is een echt familiebedrijf. Pieter en Renske Dijkstra (de ouders van Menno) en Ben de Velde Harsenhorst (de vader van Arjanne), allen uit Sint Nicolaasga, helpen met de boekhouding en andere werkzaamheden.

Het blijft voorlopig eerst bij de drie hulpkrachten. Dankzij hen kan Kaasboer Siebren ook online meer betekenen. Binnenkort komt er een nieuwe website met een webshop. Same Day Delivery: voor 12 uur besteld is voor 22.00 uur in huis. Vanuit het pakhuis in Tjerkgaast zetten de drie medewerkers alle bestellingen klaar. ,, Wy woene al langer de wurksumheden uitbreiden”, zegt Menno Dijkstra, ,,De kâns wie no om dat ek te dwaan.” Een selectie van de Gaasterlander lijn is in de supermarkt van Sloten en bij Spar Echtenerbrug verkrijgbaar. ,,Wy hoopje dit út te kinnen breidzje nei meardere supermerken no wy de mankracht der foar hawwe om dit te realisearje.”

Arjanne Dijkstra heeft nu haar eigen stukje werk binnen het bedrijf. ,,Het bevalt mij tot nu toe super. Laatst maakte ik samen met een van de nieuwe medewerkers de bussen schoon. Ik kreeg toen echt het gevoel: hier doe ik het voor. Deze combinatie vind ik prachtig. Dit is precies wat ik wil.”

(Foto's: De Zakenman)

 Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!