Menu

zoeken

2021 dokters kopieSINT NICOLAASGA – Tjitske Wijbenga (36) en Marian Wiegersma (34) zijn de nieuwe huisartsen voor Sint Nicolaasga en omstreken. Samen hebben ze per 1 januari dit jaar depraktijk van Joop Folkertsma overgenomen. ,,Wij zijn de twee vaste dokters”, zegt Wiegersma.

De patiënten van de praktijk hebben niet één, maar twee vaste huisartsen. ,,Aan het begin kregen wij wel vragen: wie is nou mijn dokter?”, zegt Marian Wiegersma, ,,Of delen jullie de praktijk op? Dat opdelen doen wij bewust niet. Al onze patiënten hebben twee huisartsen. Mensen mogen wel kiezen, dat staat altijd vrij. Maar we doen het samen.” Tjitske Wijbega en Marian Wiegersma werken beiden drie dagen per week. Op dinsdag zijn zij er allebei. Wiegersma: ,,We vinden het belangrijk dat we de twee vaste gezichten zijn. Wij doen samen de complete zorg.”

Overname
Tjitske Wijbenga is al een bekend gezicht. Drie jaar begon zij een dag in de week in de praktijk. Ze nam vaak voor Joop Folkertsma waar. Met zijn pensionering in zicht vroeg  Folkertsma haar om de praktijk over te nemen. ,,Dat was een grote stap voor Joop. De plannen werden in de loop van de tijd steeds concreter. Ik wilde het wel graag, maar niet alleen, want ik heb een jong gezin. Ik draag liever de verantwoordelijkheid samen met een ander.” Het klikte met haar collega Marian Wiegersma. De dokters kenden elkaar van ontmoetingen met andere huisartsen. Wiegersma is per 1 maart in de praktijk komen werken. huisartsen Sint nyk 2

Digitaal
De twee jonge huisartsen maken graag gebruik van de digitale mogelijkheden. Via de website mijngezondheid.net kunnen patiënten hun dossier inzien en uitslagen van een bloedonderzoek bekijken. Mensen kunnen rechtstreeks vragen aan de huisarts stellen. Het patiëntendossier is daar ook in te zien. Wijbega: ,,Er worden nu veel per mail vragen gesteld of mensen sturen foto’s door. Dat is niet veilig. De site heeft hier wel een goed systeem voor. Voor de patiënt is het fijn. Je kunt dit doen op het moment dat je het wilt en jou past. Je zit niet vast aan de beltijden.”

E-consult
Volgens de beide dokters vinden veel patiënten het fijn om digitaal contact te hebben. Het e-consult is volgens hen een aanvulling op wat er nu al mogelijk is, zoals een afspraak maken of een vraag telefonisch stellen. ,,De patiënt krijgt digitaal antwoord van ons. Wij zitten zelf achter de computer. De assistente en de praktijkondersteuner helpen ook.” Wiegersma: ,, Via de site kun je bijvoorbeeld zelf de uitslagen van het bloedonderzoek inzien. Ons advies kun je daar rustig in nalezen.” Het e-consult is voor veel huisartspraktijken al een dagelijkse gang van zaken. Wijbenga: ,,Dit is ook de toekomst en er is behoefte aan. Het vervangt zeker niet de andere mogelijkheden. Mensen kunnen nog steeds bellen om een afspraak te maken.”

Persoonlijk contact
Ook al maken de huisartsen graag gebruik van de online mogelijkheden, het persoonlijke contact in het dorp maakt het werk het leukste. Wijbenga: ,,In het dorp dokteren spreekt mij heel erg aan. Je leert de mensen in hun omgeving kennen en je kent de familie. De mensen blijven lang in de omgeving wonen. In de loop van de tijd bouw je een band op. Dat heeft voor mij zeker een meerwaarde.”

Ervaring
Beide huisartsen hebben hun eigen specialisaties. Marian Wiegersma studeerde in Groningen en promoveerde op het onderzoek naar verzakking van de bekkenorganen bij vrouwen, de urogenitale prolaps. Tjitske Wijbenga studeerde in Utrecht en heeft bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis in Tiel, in de psychiatrie in Den Bosch en in de gynaecologie in Dordrecht gewerkt. ,,Ik wilde eerste ervaring opdoen op andere vlakken voordat ik huisarts wilde worden.”

Open gesprek
Voor de huisartsen is het belangrijk dat patiënten altijd op een open gesprek kunnen rekenen. Mocht iemand het niet met een beslissing eens zijn of meer uitleg nodig hebben, dan zijn er mogelijkheden om in gesprek te gaan. Tjitske Wijbenga: ,,Er is bij ons altijd ruimte om aan te geven als je iets niet begrijpt, een andere mening hebt of als je meer uitleg wil. Wij vinden het belangrijk dat alles goed is geregeld zodat het soepel voor de patiënt verloopt. Als wij een afspraak maken, dan komen wij die ook na. Als mensen een vraag bij de assistente neerleggen, dan volgt het antwoord op het afgesproken tijdstip. Als praktijk vinden wij het belangrijk dat er een open communicatie is. De inwoners van Sint Nyk spreken mij daarom heel erg aan. De mensen zijn nuchter en recht door zee en staan om hun eigenzinnigheid bekend. Dat vind ik fijn, gewoon zeggen waarop het staat.”huisartsen Sint nyk 1

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Huisartsenpraktijk Wijbenga en Wiegersma op de website  www.huisartsenpraktijkww.nl. De praktijk is gevestigd aan de De Oergong 4 in Sint Nicolaasga. 

(Foto's: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!