Menu

zoeken

07012021 Aalwina 12SINT NICOLAASGA –  Aalwina Melchers-Kok uit Sint Nicolaasga borduurt textiel. Dat haar bedrijf APMK Brandingzo’n vlucht zou nemen, dat had ze niet verwacht. ,,It plan wie om tidens de skoaltiid  fan de bern te wurkjen. It is toch wat oars rûn”, lacht ze.

Binnen drie jaar na de start verhuisde Aalwina Melchers-Kok van thuis naar haar huidige werkstek. Twee industriële borduurmachines staat dagelijks te zoemen. Ze kan er drie borduurwerken tegelijkertijd op draaien. In eerste instantie zou APMK Branding op de bovenste etage vestigen, maar daar werd de ruimte al gauw te klein. Nu is het bedrijf op de begane grond gevestigd. ,,Dat is hiel noflik. Der is hjir alle romte foar in showromte.”

Showruimte
Grote kledingrekken hangen vol met allerlei soorten werkkleding. Stevige jassen, polo’s en werkbroeken kunnen hier worden gepast. De showruimte is een belangrijk onderdeel. Kleding wordt intensief gedragen en moet daarom goed zitten. ,,Ik ha hjir de mooglikheid om klean sjen te litten en te pasjen. Minsken komme somtiden binnen foar it iene merk. Mar dan docht bliken dat in oar merk folle better by se past. As it dyn wurkklean binne, dan moat it wol goed sitte.” De collectie in de showroom is fairtrade en waar kan ook organisch geproduceerd. ,,Net ien wol mei bernearbeid assiosjeerd wurde.”

Een handdoek
Aalwina Melchers-Kok haalt een zilverkleurige badhanddoek uit de machine. Het is een cadeau voor een jubileum van een echtpaar dat zestig jaar is getrouwd. Met sierlijke gouden letters en cijfers wordt het heugelijke feit benoemd. ,,It makket mei net út of de klant in partikulier of in grut bedriuw is. Ek foar een pear baddoeken of ien mutse set ik de masjine oan.”

Zelf tekenen
Aalwina Melchers-Kok heeft een groot voordeel: ze kan zelf de borduurpatronen tekenen. Van bijna elk logo en of elke tekst is wel iets moois te maken. Er zijn geen ingewikkelde vectorbestanden nodig. De lade aan de grote tafel gaat open en Aalwina Melchers-Kok haalt een stapeltje proeflapjes tevoorschijn. ,,Do makkest letterlik in tekening. Foardat ik oan de slach  gean, meitsje ik earst in proef fan it borduursel. De klant kin dan ek sjen hoe oft it wurd. As it nedich is, kin der nog wat feroare wurde. It patroan bliuwt bewarre en kin letter wer brûkt wurde.” APKM Branding heeft de keuze uit vierhonderd verschillende kleuren draad. ,,Hat de klant bygelyks  al in blau jaske mei in reade bies? Dan sykje we krekt sa lang troch oant we de júste kleur der by fûn ha.”07012021 Aalwina 39

Groot en klein
APMK Branding levert aan particulieren, grote en kleine bedrijven, sportverenigingen en  rijverenigingen. De klanten zitten verdeeld door heel Nederland. Bijvoorbeeld een kroeg op de eilanden en een groot transportbedrijf in Amsterdam. Voor verschillende bedrijven beheert APMK de voorraad van hun bedrijfskleding. ,,Ik lear in hiel soad fan ferskillende bedriuwen. Dy ôfwikseling makket it wurk bysûnder leuk.” Voor drukwerk werkt APMK Branding met een ander bedrijf samen. Zij doet voor hen het borduurwerk. ,,Wy kinne tegearre sa in hiel soad klanten helpen. Dat makket in moaie miks.”

Paarden
Aalwina Melchers-Kok heeft een grote passie voor paarden. De hobby wordt regelmatig met het werk gecombineerd. Paardendekens en zadeldekjes haalt ze moeiteloos onder de machine door.  ,,Dizze machine had der gjin problemen mei.” Maneges bestellen bij haar ook kleding met hun logo en naam erop. Van Manege De Oorsprong in Sint Nicolaasga is een pakket verkrijgbaar met daarin onder andere een poloshirt en een jas. Verschillende ruitersportzaken weten APMK Branding ook te vinden.

Lage drempel
Een heel groot bedrijf hoeft het APMK Branding van Melchers-Kok niet te worden. ,,Ik soe wol in bytsje groeie wolle, mar de persoanlike oandacht foar de klant is belangryk. Dy moat wol bliuwe.”

APMK Branding is gevestigd aan De Molier 2a in Sint Nicolaasga. Kijk voor meer informatie over APMK Branding op www.apmkbranding.nl, Instagram of Facebook of bel met Aalwina Melchers-Kok op 06-15172439.

(Foto's: De Zakenman)

07012021 Aalwina 31Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!