Menu

zoeken

EyalndSINT NICOLAASGA - De vakantiewoningen op het landgoed van Eysinga State zijn in recordtijd verkocht. Hans Tadema, projectontwikkelaar uit Sloten, had op een verkoop van vijf tot tien woningen per jaar gerekend. De woorden ‘reken maar niet op een buitenlandse vakantie’ van premier Mark Rutte, zorgden voor een stormloop op de woningen. ,,Direct na de persconferentie verkochten wij tien woningen”, zegt Tadema, ,,De verkoop is daarmee een paar jaar sneller gegaan dan gedacht.

De vakantieparken in de omgeving van Sint Nicolaasga zijn enorm in trek. ,,Er is veel meer verkocht deze zomer, dan dat wij hadden voorzien”, zegt Hans Tadema, ,,De corona-uitbraak is voor veel mensen ook een trigger geweest. Veel mensen spelen al langer met het idee om een vakantiewoning in het buitengebied te kopen. Met de coronacrisis is vaak het laatste zetje gegeven om het te doen.”

Goede herinnering
De kavels aan Het Meer van Eysinga en op Het Eyland zijn voor een bedrag tussen de 125.000 euro 400.000 euro verkocht. Op zowel het eiland als aan het meer meten de percelen tussen de duizend en vierduizend vierkante meter per stuk. De percelen grenzen aan open vaarwater en natuur. De kopers zijn volgens Tadema vooral mensen uit de Randstad. Een enkeling komt uit Groningen of Apeldoorn. Allen wonen maximaal anderhalf uur rijden van Sint Nicolaasga. ,,Veel van de kopers hebben of Friese roots of een goede herinnering aan een vroegere vakantie in het gebied. De lokale ondernemers gaan van hen profiteren.”

Volop gebouwd
Op het terrein mag een vakantiewoning van maximaal honderd vierkante meter vloeroppervlak tellen met een bijgebouw van maximaal vijftig vierkante meter. De meeste woningen zijn geschikt voor vier, zes, acht of twaalf personen. Vorig jaar zijn de eerste dertig recreatiewoningen al geplaatst. De villa’s komen aan Het Meer van Eysinga. De tweede fase is op grond van Tjalling van Eysinga komen nu twaalf woningen, Het Eyland. De bouw is volop gaande. Het terrein is veertien hectare groot. Tien hectare blijft natuur en water. Het vakantiepark wordt (voorlopig) niet groter dan dit. ,,Wij bouwen hier maximaal dertig woningen”, zegt Tadema, ,,Met de bijgebouwen erbij, komt dit op maximaal 4500 vierkante meter bebouwing. Het is en blijft open en ruim.”het eyland 2 1

Omgeving
De naastgelegen Houtvaart is als vaarverbinding verbeterd. De gasten hebben daarmee een overstapplaats op het recreatieterrein met een ontsluiting naar het merengebied. Vrijwel de hele Houtvaart tot aan de Scharsterrijn, is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tussen de eigenaren van de recreatiepark Eysinga-State en het Wetterskip zijn afspraken gemaakt over de het onderhoud, de breedte en de vaardiepte van deze watergang.

Andere wensen
De kopers hebben de keuze uit zeven varianten in aanzicht. ,,Het komt erop neer dat geen van de gebouwde woningen gelijk zal zijn. Iedereen heeft een andere wens.” Wel hebben alle villa’s gemeen dat ze gasloos worden verwarmd. In plaats daarvan maakt de een gebruik van aardwarmte en de ander van luchtwarmte. De meeste vakantievilla’s hebben zonnepanelen.

Verhuur
Over wat Sint Nicolaasga aan de bouw van het park heeft, is Tadema helder: ,,De vakantiegangers kopen graag lokaal. De lokale woningstoffeerder zal hier een leuke klant aan hebben. Ook gaat deze groep graag naar de horecagelegenheden. De woningen mogen ook worden verhuurd. Dat gaat het merendeel ook doen. Wij verwachten dat deze nieuwe eigenaren net zo fijn gaan genieten als de eigenaren die sinds de jaren negentig een woning op Eysinga State bezitten.”

(Foto's De Zakenman)

het eyland 2 2Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!