Menu

zoeken

de Hoek 2LANGWEER - Het is druk met de verhuur van boten bij De Hoek Watersport in Langweer. De dertien motorkruisers en ook alle elf appartementen zijn tot en met augustus allemaal volgeboekt.

Op de open deur van de receptie staat vermeld dat een persoon tegelijkertijd naar binnen mag. Het spatscherm bij de computer deint zachtjes mee op de wind. Naast de pinautomaat staat desinfectiegel. Eigenaar Ria de Leeuw van De Hoek Watersport heeft verschillende maatregelen genomen. ,,We gaan de boot niet meer op voor de instructies. In plaats daarvan hebben we een instructievideo opgenomen. De mensen hebben daarna vaak nog steeds een paar vragen, maar dit scheelt wel weer in het aantal contactmomenten.”

De Leeuw had de drukte niet aan zien komen. ,,Het kost altijd flink wat tijd om alle boekingen in het voorseizoen vast te leggen. We waren er trots op dat we het deze zomer snel voor elkaar hadden. We hadden ons netje vol totdat de corona de mazen lossneed en we opnieuw vissen moesten gaan vangen.”

De Duitse gasten uit Noordrijn-Westfalen kwamen in eerste instantie helemaal geen vakantie meer vieren. Wie langer dan 72 uur in een ander Europees land was geweest, moest namelijk twee weken verplicht in quarantaine. De maatregel werd half mei versoepeld. Op dat moment druppelden bij De Hoek Watersport de Duitse boekingen langzaam weer binnen.

Het bericht op de Nederlandse televisie dat het op het water ‘veilig’ is, maakte de ruim honderd geannuleerde boekingen weer helemaal goed. ,,Op een dag kregen wij zelfs tachtig aanvragen. We konden ze nauwelijks aan.” Nederlanders ontdekken massaal hun eigen land. Friesland is meer in trek dan ooit. ,,Ik denk dat negentig procent van de gasten Nederlands is, terwijl daarvoor de helft Duitsers en Belgen waren.”

De telefoon gaat. Een Duitse gast informeert of er nog plek is. ,,Es tut mir leid”, verontschuldigt De Leeuw tegen de vrouw aan de andere kant van de lijn, ,,Wir werden in den kommenden Monaten keinen Platz haben. Sie können nächstes Jahr wieder buchen.” Zo gaat het de hele dag door, volgens De Leeuw. ,,We hebben de komende maanden geen plekje meer vrij. Het aantal boekingen is nu bijna teveel.”

Veel van de nieuwe gasten hebben nooit eerder een boot bestuurd. Via SSH Boating kunnen de nieuwelingen eerst een vaartraining volgen. ,,Daarna is het een kwestie van gewoon doen. Alleen door ervaring wordt je wijzer.” Een garantie op succes is het zeker niet. Een echtpaar durfde na een aanvaring in IJlst niet verder. Zij maakten na drie dagen varen al rechtsomkeert. Eenmaal ‘thuis’ in de haven deden ze hun best om moed voor de laatste dagen te verzamelen. ,,Maar ik denk dat ze in de haven blijven liggen. Het is heel jammer.”

Ria de Leeuw trekt opeens een sprintje naar buiten. De Frisian Pearl komt thuis. De twee oudere echtparen kunnen wel hulp bij het aanmeren gebruiken. Samen met medewerkers legt De Leeuw de elf meter lange motorkruiser aan.de Hoek 1

De Hoek heeft dertien motorkruisers, acht polyvalken, vier sloepjes en voor de gasten die een huisje huren ook nog twee vissersbootjes en twee SUP-boards. De meeste motorkruisers zijn elf meter lang. Eenmaal binnen vertelt De Leeuw dat het mensen tegenwoordig niet uitmaakt wat voor boot ze huren. ,,Het verzoek is tegenwoordig: we komen met zes personen. Daar moeten wij de boot bij zoeken”, lacht De Leeuw.

Varen in Friesland is volgens De Leeuw de ideale vakantie. ,,We hebben hier een afwisselend landschap, maar ook verschillende weertypes. Er gebeurt altijd wel iets. En is het ergens niet leuk? Dan gooi je de trossen los en vaar je naar een andere plek.”

De coronamaatregelen maken wel dat De Leeuw extra handjes kan gebruiken. Het schoonmaken van de boten en de onervarenheid van de schippers nemen extra tijd in beslag. De Leeuw zoekt voor de zomerperiode nog vakantiekrachten. Geïnteresseerden kunnen zich bij Ria de Leeuw melden op of 0513 - 499 116.

(Foto's: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!