Menu

zoeken

030562020 magneet 60SINT NICOLAASGA - Drogist De Magneet aan de Gaastweg 1A in Sint Nicolaasga wordt per 1 juli Drogist Bewust Beter. Onderneemster Marre Bax (35) neemt afscheid nemen van de DIO-formule, omdat de eigenaren er mee stoppen . ,,Het is jammer. Het concept paste heel goed bij ons. We hadden veel eigen inbreng. Het is ideaal voor lokale ondernemers.”

 

In de formule Drogist Bewust Beter heeft ze een goede vervanger gevonden en kan ze lokaal blijven ondernemen. ,,We hebben gelukkig nog steeds de ruimte om in te springen op de behoeften van onze klanten. Dat vind ik heel prettig. De vraag in de stad verschilt vaak met die in het dorp. Wij kunnen het assortiment op de lokale klant afstemmen.”

Ook al gaat de winkel op 1 juli officieel over, de cadeaubonnen, klantenpassen en waardecheques blijven geldig. De grootste verandering is aan de gevel te vinden. De voorkant van de winkel heeft al een nieuwe uitstraling en in de winkel zijn de uitingen ook aangepast. Volgens Bax is dit ook het enige zichtbare. ,,Als ondernemer heb je een formule nodig voor de ondersteuning achter de schermen. zij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, je hebt een achterban waar je op terug kunt vallen. Je gaat ook mee met de folders. Qua personeel en service verandert er niets.”030562020 magneet 16

De naam blijft hetzelfde, net als het assortiment van ruim 10.000 producten. ,,Ik vind het belangrijk om veel funartikelen in de winkel te hebben, zoals leuke cadeautjes.” De Magneet is al een halve eeuw een begrip in Sint Nyk. De drogist is al sinds 1989 op het huidige adres aan de Gaastweg te vinden. Daarvoor zat de winkel aan de overkant van de straat. Bax is blij met het ‘streekje’. ,,Hier is een tijdje veel leegstand geweest. Het is mooi dat ondernemers zoals Tres Vers, Pearls Fashion & More en De Marktloads hier in Sint Nyk kansen zien. Ik hoop dat er meer winkels bij komen.”

Marre Bax is zelf een ervaren onderneemster. Zij nam de winkel op haar 21ste, destijds nog DA, van tante Helga Bax over. Veertien jaar later kijkt ze met trots terug op haar ondernemerschap. ,,Ik ben moeder geworden en heb veel bijzondere dingen mee mogen maken. Het vak van drogist is gewoon heel mooi. Je kunt mensen helpen en dat waarderen ze.”

De sociale media zijn in de communicatie de afgelopen jaren onmisbaar geworden. Via Facebook en Instagram houdt De Magneet de klanten op de hoogte van de nieuwste producten. Met de ontdekking van het coronavirus waren de kanalen enorm belangrijk om over het assortiment te informeren. ,,We konden snel laten weten wat nog op voorraad was en wanneer we nieuwe producten verwachtten. De wenskaartenverkoop, ging bijvoorbeeld opeens snel. Mensen wilden elkaar een hart onder de riem steken.”

Bax moest enorm aan de coronacrisis wennen. Met name in het begin was het alle hens aan dek. ,,We moesten alle zeilen bijzetten om sommige producten te kunnen krijgen. Ik had ook nooit verwacht dat wij mondkapjes gingen verkopen. Of dat de vraag naar kappersscharen, tondeuzes, wimperverf en likdoornpleisters zo groot zou zijn.” Ze vindt de coronacrisis een uitdaging. Veel producten bleven na de uitbraak liggen. Naar cosmetica en cadeaus was nauwelijks vraag. ,,Iedereen moest omschakelen. Het was niet de leukste periode. We zijn nu ondertussen wel meer gewend aan de coronaperikelen.”

De drogist heeft veel vaste klanten uit de wijde omgeving. Mensen uit Sloten, Heerenveen en Lemmer weten de winkel te vinden. ,,Dat heeft verschillende redenen. Wij verkopen merken en producten, die andere winkels niet hebben. Dat maakt dat mensen graag naar onze drogisterij omrijden. Daarnaast zijn alle medewerkers gediplomeerd, op de zaterdaghulp na. Het team krijgt regelmatig opfriscursussen, trainingen en opleidingen, zodat de kennis op peil blijft. Dat vind ik heel belangrijk. Het is mooi dat je de mensen wat extra’s kunt vertellen. Je neemt in je advies je eigen ervaringen en opgedane kennis mee en dat wordt gewaardeerd.”

Het personeel komt uit Langweer, Sint Nicolaasga en Heerenveen. Marre Bax woont zelf in Sneek. Het team is volgens de eigenaresse hecht. De meesten werken dan ook al jaren bij De Magneet. Schoonheidsspecialiste Marlies Camstra voert haar beroep er zelfs al 33 jaar uit. De jarenlange ervaring betekent niet dat het team vastgeroest is. ,,Door de nieuwe formule zien we nu meer kansen om een eigentijdse drogist neer te zetten. Wij veranderen met de tijd mee. De klanten verwachten dat ook van ons. Het enige dat niet verandert, is de persoonlijke aandacht. Soms komen mensen binnen voor een rolletje pepermunt en een praatje. Dat hoort erbij.”

(Foto's: De Zakenman)

030562020 magneet 76030562020 magneet 39030562020 magneet 67Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!