Menu

zoeken

052020frebelfampkes 15SINT NICOLAASGA - Freubelfamkes Femke Hettema (27) en Wiepkje Faber (29) uit Sint Nicolaasga hebben een webshop geopend. Hier verkopen ze onder andere zelfgemaakte tassen, zelf ontworpen tuinposters en babyartikelen. Het aantal bestellingen via de sociale mediakanalen groeide zo hard, dat de twee wel een eigen bedrijf op moesten richten.

De gang van zaken bij de Kamer van Koophandel in Leeuwarden ging wel anders in tijden van corona. ,,We moesten overal afstand houden en gesprekken voerden we met een scherm ertussen. Het was heel apart”, zegt Wiepkje Faber. Het vastleggen van het bedrijf geeft de twee rust en overzicht. Femke Hettema: ,,Het geeft de klant meer vertrouwen. Ik bestel zelf ook niet bij een winkel, waar geen KvK-nummer onder staat.”

De rit naar Leeuwarden voelde volgens Faber heel gek. ,,Ik vond het een beetje onwerkelijk. Het besef kwam dat wij straks echt ons eigen bedrijf hebben. Mijn hart maakte een gelukssprongetje bij het ondertekenen van de paperassen.” Hettema: ,,Het is eindelijk iets van onszelf. We hebben het er zo vaak over gehad. Hoe mooi zou het zijn om dit samen te beginnen als beste vriendinnen? Als het dan lukt, is dat zo mooi.”

De Sint Nyksters leerden elkaar door hun partners kennen. De mannen zijn al sinds de basisschool goede vrienden van elkaar. Faber en Hettema bleken ook raakvlakken te hebben: beiden haken graag. Ze wisselden ervaringen en ideeën uit. In het prille begin boden de Freubelfamkes gehaakte producten aan op onder andere Facebook. In 2016 is het eerste product verkocht: een geboorteposter als kraamcadeau. Op de poster stonden alle gegevens van de pasgeborene in vrolijke typografie vermeld. Daarna volgden rammelaars, babykleedjes, knuffels en een muziekmobiel. Faber: ,,We plaatsten wat artikelen en zo kwamen er hier en daar wat bestellingen binnen. De eerste dingen waren alleen gehaakte dingen, zoals rammelaars, dekens en tasjes. Waar meer vraag naar kwam, daar zijn wij op ingehaakt.”052020frebelfampkes 10

Femke Hettema kwam een maand of drie geleden met het idee van tuinposters. Dat bleek een gat in de markt. De bestellingen stroomden binnen. ,,Alles wat te koop was, vind ik of te duur of niet leuk. Voor mij was de enige optie om zelf te ontwerpen. Ik heb toen vijf setjes van vier posters gemaakt, in plaats van een enkel setje voor mijzelf. Binnen twee dagen waren ze allemaal verkocht. Ik zag dat er vraag naar was.” De webshop is inmiddels ruim drie weken in de lucht en de Freubelfamkes hebben al bijna 50 bestellingen binnen. Voor de tijd gingen al dertig tuinposters met de kaart van Sint Nyk de deur uit, de kaart van Joure werd twintig keer verkocht en voor de plattegrond van Idskenhuizen en Lemmer waren tien bestellingen. ,,Het loopt als een tierelier. Het is hartstikke leuk.”

De Freubelfamkes richten zich in de webshop voornamelijk op de volwassen vrouw. De babyartikelen waar het mee begon, komen in de toekomst ook weer op de site. ,,Maar daar moeten wij eerst nieuwe foto’s voor maken”, zegt Faber. In de webshop zijn onder andere macramé-hangers, gehaakte tassen, linnen tassen met borduursels en printjes, tuinposters, speenkoordjes en knuffeldoekjes te koop. De twee hebben daarnaast nog plannen genoeg. Zo willen ze kant en klare haakpakketten aanbieden, inclusief patroon.

Beiden hebben nog een baan naast hun werk voor Freubelfamkes. Femke Hettema is communicatiemedewerker bij kantoorvakhandel DEKAS kantoorservice in Heerenveen, Wiepkje Faber is tot eind mei verkoopster bij Shoeby in Joure. Het eigen bedrijf blijft voorlopig nog hobby. ,,Ik ga dit nooit als echt werk zien”, zegt Faber, ,,Het is en blijft onze passie die we met veel plezier samen doen.”

De ‘famkes’ freubelen thuis op zolder. Daar staat de naaimachine, liggen de haaknaalden en worden de ideeën tot uitvoering gebracht. De ruimtes zijn speciaal voor hun activiteiten ingericht. Het is de bedoeling dat het bedrijf groeit. ,,Mijn droom is wel om straks tassen helemaal zelf te ontwerpen en te maken.” De droom van de Freubelfamkes gaat nog verder: ,,Het zou mooi zijn als wij hier straks van kunnen leven. Laat de bestellingen maar komen.”

De artikelen van de Freubelfamkes zijn binnenkort ook bij de Marktloads in Sint Nicolaasga verkrijgbaar en tot die tijd op www.freubelfamkes.nl.

Foto's: De Zakenman

052020frebelfampkes 6052020frebelfampkes 1Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!