Menu

zoeken

tjeukemeer 2Oldeouwer - Een van de mooiste uitzichten in gemeente De Fryske Marren is te vinden bij Camping Paviljoen Tjeukemeer in Oldeouwer. Het uitzicht vanwege de coronacrisis het enige voor de gasten om van te genieten. Vanwege de beperkende maatregelen blijven onder andere de terrassen ook hier gesloten.

Over een paar weken, op 1 juni, mogen onder voorbehoud de terrassen weer open. Klanten moeten van tevoren reserveren. Eigenaresse Petra Heida en chef-kok Tim Ebbing kunnen niet wachten: ,,Ien menút oer tolven geane wy fuortendalikslos. Ik wachtsje net langer”, zegt Ebbing. De keuken van het paviljoen is wel geopend. Klanten kunnen sinds 1 mei bij Camping Tjeukemeer hun bestelde gerechten afhalen. Zij bezorgen tot tien kilometer van het strandpaviljoen. De maaltijddienst was een groter succes dan gehoopt. ,,Wy hiene rekkene op in tweintich bestellings deis, mar dêr wiene folle mear. De leatste jûn hiene wy santich mielen.”

De camping bestaat sinds 1965. Het bedrijf gaat nu het 55ste jaar in. Eigenaresse Petra Heida werkt sinds 1993 officieel op de camping. Zij heeft de zaak in 2006 van haar ouders overgenomen. Als klein meisje hielp ze vader en moeder al mee in het bedrijf. Ze verkocht ijsjes, bakte patat en hielp mee waar dat nodig was. ,,Ik hie der net altiid nocht oan, mar it hearde der by.” Vaste campinggasten hebben de inmiddels 49-jarige Petra dan ook aan het meer op zien groeien.

De camping bestaat uit 76 stacaravans en twaalf vrije plaats voor tenten en toercaravans. Daarnaast weten de dagjestoeristen het paviljoen al jaren te vinden. Op de fiets of met de boot: veel komen een ijsje bij de zaak halen. Voor de fietsers en wandelaars heeft het paviljoen ijsjes en koffie om mee te nemen. Over het terras zijn rood-witte linten gespannen. De lekkernijen dienen elders te worden genuttigd. ,,Dat giet gelokkich hiel bêst”, zegt Heida, ,De minksen fine it hearlik dat se hjir eefkeswat lekkers helje kinne. Dat se it earne oars opite moatte, dat wurdt wol aksepteard.”tjeukemeer

Zolang de maatregelen omtrent het coronavirus nog gelden, werkt de camping nog met het afhaalmenu. Het menu is een voorproefje van wat komen gaat. Volwassen gasten en de kinderen kunnen nu nog elk uit vier gerechten kiezen. Daarnaast staan  nog twee nagerechten op de kaart. ,,En softiis”, zegt Ebbing, ,,Dat giet yn in kartonnen beker en bliuwt seker in heal oere goed.”

Tim Ebbing (26) is sinds 1 april de chef-kok. Hij groeide op in Ouwsterhaule. Het vak leerde hij, naast de opleiding, onder andere bij Brasserie Anders in Langweer en bij Het Witte Huis in Olterterp. Bij elk stond hij vijf jaar in de keuken. Heida wist dat hij de camping als werkplek zag zitten, maar steeds was de tijd nog niet rijp. Afgelopen najaar polste Petra Heida de kok opnieuw en hij bleek er klaar voor te zijn. In januari werd besloten dat hij met de start van het seizoen aan de slag kon. Het lijkt bijna wel een grapje, maar de chef begon een paar weken geleden zijn carrière eerst als tuinman. ,,Troch de coronacrisis wie der noch neat te dwaan. In pear wiken letter wiene we pas klear foar de besoarging fan’e iterij.”

Voorheen bestond het menu grotendeels uit patat en frikandellen. Later kwamen daar de plates bij. Met de aanstelling van Ebbing biedt Strandpaviljoen Tjeukemeer driegangenmenu’s. Het paviljoen zal ook in de wintermaanden open gaan. ,,Wy hawwe in ideale lokaasje foar feesten en partijen. Mei dizze menukaart is it ek oantreklik om yn de winter út iten te gean. De tien simpele gerechten passen bij de omgeving en in stijl van het bedrijf. Op het menu staan onder andere zalm, diamanthaas, stoofpotjes en saté van varkensvlees. Het zijn geen ingewikkelde gerechten op het strand van het Tjeukemeer, maar simpele en goede maaltijden. Heida: ,,Wy hawwe gjin publyk foar: geserveerd op een bedje van… Dat past hjir net.”

De lunch is tot 17.00 uur verkrijgbaar, daarna kunnen gasten enkel nog een diner bestellen. ,,De borrel kin wol op elk momint. Der sit altiid wol in fiif yn’e klok.” Op die borrelkaart is Ebbing het meest trots. Zijn eigen hobby staat erop: de eigengemaakte gerookte worst. De chef-kok kruidt en maalt zelf het vlees, stopt het in een velletje om het vervolgens op whiskey-eikenmot de kenmerkende smaak te geven.

In de zomerperiode kunnen gasten ook een picknickmand bestellen. De gekoelde tas bevat allerlei lekkernijen. Er zijn twee versies: tapa’s of lunch. De veranderingen in de keuken maken voor Heida de sfeer niet anders. ,,It patatsje helje bliuwt fansels. Wy bliuwe in strânpaviljoen.”

Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/campingtjeukemeer/. Reserveren bij Camping Strandpaviljoen Tjeukemeer op het telefoonnummer 0513-551341.

 

Foto's: De ZakenmanHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!