Menu

zoeken

gymplaza zak 3 2020 35SINT NICOLAASGA – ,,Gemeente De Fryske Marren telt meer dikke ouderen dan gemiddeld. Overgewicht is een voorspeller van extra toename van de medische zorgvraag. Met name in Sint Nicolaasga is in de toekomst meer zorg nodig is dan gemiddeld.’’ Dat schreef Mieke Draijer, directeur medische zaken van de zorggroep Alliade, in het Friesch Dagblad op 16 november vorig jaar.

,,Je gedrag veranderen is één van de moeilijkste dingen om te doen. Helemaal als het gaat om je eet- en beweeggewoonten.” Fysiotherapeut Norbert Roodenburg van Gymplaza in Sint Nicolaasga is GLI-coach. De Nederlandse overheid heeft vorig jaar een nieuw programma in het leven geroepen: de Gecombineerde Levensstijl Interventies (GLI). Iedereen van vijftien jaar of ouder met overgewicht, (pre-)diabetes, te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, slapeloosheid of veel stress kan bij Gymplaza terecht. GLI is bedoeld voor volwassenen die een verhoogd gezondheidsrisico hebben. Het gaat hier om mensen personen met een BMI vanaf 25 en een te grote buikomvang hebben.

Het GLI-programma duurt twee jaar en zit in het basispakket van de zorgverzekering. Bij een verwijzing door de huisarts wordt het gehele traject van de coaching vergoed.. Voordat het programma begint, brengt Roodenburg eerst alles in kaart: van conditie tot gewoontes in eten, roken en bewegen. Alles loopt volgens een vastgesteld stappenplan. De eerste twee sessies zijn individueel. Daarna volgen groepslessen. Eén keer per zes weken is er een individueel gesprek. Vier keer per jaar is er een groepsbijeenkomst met extra informatie.

Bij het traject is een heel team van mensen betrokken. Een voedingscoach, diabetesverpleegkundige, fysiotherapeut, huisarts en beweegcoach praten allemaal mee. Dat zoveel partijen meewerken, is voor het eerst. ,,Tot nu toe was het maar een stukje coaching zoals de begeleiding bij het stoppen met roken. GLI is veel uitgebreider. Dat is heel fijn. Je krijgt de tijd om te helpen. Als het lukt om gedrag te veranderen, dan voorkomt dat veel ziekte op de lange termijn.”gymplaza zak 3 2020 6

Mensen met maar een paar kilo teveel kunnen ook bij Gymplaza terecht. Gewichtsconsulente en fysiotherapeut Minet de Vries helpt bij het veranderen van het eetpatroon. Ze maakt een analyse van het lichaam door te meten en te wegen. Iedereen krijgt een dieet met persoonlijk menu afgestemd op met een goede balans in vetten en koolhydraten. De Vries biedt twee programma’s: Slim Diet en Body Support. Bij Slim Diet wordt van maaltijdvervangers gebruik gemaakt. Het is een vier-stappenplan met begeleiding. Body Support is geen dieet, maar een programma om te leren wat eten doet en wat gezonde voeding is. Iedere week wordt een eetschema met ingrediënten uit de supermarkt gemaakt. De Vries heeft hier een opleiding voor gevolgd. ,,We misten bij Gymplaza vaak dit stukje in de aanpak van overgewicht. We kunnen nu het hele pakket aanbieden.”

Bewegen is een essentieel onderdeel in een gezondere levensstijl. Gymplaza biedt een gevarieerd programma met groepslessen aan: Fitball, Virtual Cycling Masters, Yoga, Pilates, Zumba, HITT - Tabata-training, U-Bahncirkel, Urban Bootcamp, gewone Bootcamp of een Personal Training. Op dit moment loopt het zestig dagen Fatburn Project. Nieuwe leden krijgen eerst een conditietest en een meting van het lichaam voordat ze beginnen met sporten. Op basis van die gegevens wordt het trainingsschema samengesteld. Na vier weken vindt de eerste evaluatie plaats om te kijken wat de eventuele verbeterpunten zijn.

Fysio– en LifestyleCentrum Gymplaza St Nyk
Tsjûkemarwei 14
8521 NA Sint Nicolaasga
0513-434776

www.gymplaza.nl

(Foto's: De Zakenman)

gymplaza zak 3 2020 16Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!