Menu

zoeken

helderBOORNZWAAG – Doeke de Konink is sinds deze zomer de eigenaar van Helder, puur genieten. Het restaurant op het idyllische plekje in de haven van Boornzwaag opende in juli haar deuren. In het voormalige Bista Lago bestiert De Konink de keuken. Ook in de winter. Het restaurant is de winterperiode geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. Daarnaast is vrijwel alles in overleg mogelijk op het gebied van feesten, partijen en bruiloften.

Voor de Fries in hart en nieren betekent het bedrijf een plek waar mensen rustig kunnen genieten van eerlijk eten voor een goede prijs. Ervaring om dit te creëren, heeft hij genoeg op zak. Sinds zijn koksopleiding stond hij in de keukens van onder andere hotel-restaurant De Oude Schouw in Jirnsum, Hotel Oostergoo in Grou en restaurant In den Oude Cuyper in Heerenveen, vertrok voor een half jaar naar Zwitserland, kwam weer terug en ging aan de slag bij restaurant de Klokkenstoel in Goingarijp. In eerste instantie was hij hier alleen chef-kok. ,,De eigenaar wilde stoppen”, vertelt De Konink, ,,Hij vroeg of ik de zaak over wilde nemen. Na vijf jaar als kok te hebben gewerkt, wilde ik dit wel doen.” De Klokkenstoel was in totaal tien jaar zijn domein.

Het netwerk van De Konink blijkt wereldwijd en toch heel klein. Een Fries echtpaar vroeg hem of hij in het viersterrenhotel op hun resort Chogogo op Curaçao wilde komen werken. ,,Het zou in eerste instantie voor een half jaar zijn, maar uiteindelijk ben ik twee jaar gebleven. Tijdens die periode kwam ik er wel achter dat ik meer in Friesland thuishoor.”

Terug in Nederland kreeg De Konink de kans om een eigen restaurant te openen. Het pand in Boornzwaag stond al leeg. ,,Ik kende de investeerder Erik Zwanenburg van Zwanenburg Projecten in Heerenveen nog van een ontmoeting twintig jaar geleden in restaurant Trije Hûs bij Grou. Het is heel bijzonder hoe zoiets kan lopen.” De investeerder gaf akkoord. Samen met Eric Kuindersma van ‘t Gerecht in Joure maakte Doeke de Konink de menukaart. Ron Sibbele uit Joure maakte tekeningen. De naam kwam als een ingeving. Troebel, Doekes Fjoer en Knooppunt84 werden het allemaal niet. ‘Helder’ gaf Zwanenburg als antwoord en daarmee was de naam voor het restaurant geboren.

Doeke de Konink past in de keuken de bereidingswijzen van nu toe, maar ook de traditionele technieken zoals fermenteren, pekelen en inleggen. De gerechten zijn puur, simpel en zonder onnodige toevoegingen. Het is ook een tikkeltje eigenwijze, tegendraadse menukaart zonder de voor de hand liggende delen van rund, varken of gevogelte. Het zijn de avontuurlijke stukjes vlees met hun eigen kwaliteiten die de hoofdrol spelen, zoals De Konink het noemt. Voor de vegetariër en ook de visliefhebber wordt een originele invulling aan de menukaart gegeven om ontspannen te kunnen genieten van de beleving, die De Konink met zijn vriendin en de gastvrouwen in de dop aan hun gasten willen bieden.

Doeke de Konink en zijn team doen mee met de culinaire wandel- en fietstocht van Langweer. Samen met nog vier andere restaurants serveren ze op 24 november, 8 december en 15 december gerechtjes voor de deelnemers.

(Foto: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!