Menu

zoeken

170316 Camping Blaauw chaletSINT NICOLAASGA – Door ieder jaar gericht te investeren, is Landgoed Eysinga State en Camping Blaauw in Sint Nicolaasga inmiddels een veelzijdig vakantiepark. Het begon met kampeerplekken rond de boerderij. Dit jaar komen er ‘glamping’ safaritenten rondom het nieuwe haventje bij en wordt er begonnen met dertig luxueuze woningen op het naastgelegen maïsland. ,,De kleinschaligheid en de combinatie van bos en water blijft ondanks de uitbreidingen onze kracht.”

,,Iedere keer als ik hier rond loop is er wel iets veranderd, complimenteerde een vaste gast laatst”, vertelt Dirk Qualm, die als hoofd technische dienst samen met Iwan Zuchowski en Rienk Visser het beheer op het park onder zijn hoede heeft. Terwijl de luiken van de stacaravans en huisjes nog gesloten zijn, is het druk. Hij maakt als manusje-van-alles zijn ronde over het park ,,Als op 1 april de watervoorziening weer wordt aangesloten en de campinggasten weer komen, moet alles er piekfijn bij liggen.”

Het park is volop in ontwikkeling. Het verharden van de toegang naar de vaste caravanplaatsen, een speciaal gebouwtje voor de sanitairvoorzieningen voor de trekkershutten, lantaarnpalen, rvs-paaltjes voor stroom en water. ,,Kwaliteitsverbeteringen, die niet meteen wat opleveren”, merkt Qualm op. Het karakter van het park laat zich vertalen in de grote interesse voor de accommodaties. Een rij met stacaravans heeft bijvoorbeeld plaats gemaakt voor achttien chalets, waar twaalf van zijn verkocht en al elf zijn gerealiseerd. ,,Veel gasten wonen binnen een straal van vijftig kilometer rondom de camping. Er zijn ook veel Sint Nyksters die een plekje hebben.”

170316 Camping Blaauw werk

,,De mensen met een groter huisje komen uit het hele land. Zij hebben vaak wel een bijzondere band met Friesland. Ze zijn ooit uit de provincie vertrokken en komen graag terug. Dat snappen wij natuurlijk heel goed”, vertelt André Nijmeijer met een knipoog. Hij houdt zich met twee collega’s dagelijks bezig met de administratie en receptie. De aanwezigheid van vaarwater is in zijn ogen bijzonder. ,,Ondanks dat het park toch nog op een kwartiertje varen van de Langwarder Wielen ligt, waren onze beide havens afgelopen zomer vol. We hebben 41 gasten die hier een vaste ligplaats hebben. Op speciaal verzoek hebben we twee jaar geleden, bij de aanleg van de nieuwste haven, ook een trailerhelling voor de gasten gerealiseerd. Ze komen hier dus met de auto en een boot op de aanhanger.”

De aanwezigheid van het bos geeft Landgoed Eysinga State en Camping Blaauw extra charme. ,,De mensen komen ook voor de rust en kunnen hier ook even ontsnappen aan de drukte rondom de Friese Meren. Omdat wij in principe geen auto’s op het terrein toestaan, geeft dat ook extra kalmte. We kiezen bewust niet voor de ‘Center Parcs’-formule. Door de directe benadering, Dirk kent bijvoorbeeld in principe ieder gast bij naam, voelen de mensen zich hier thuis. ” Het karakter van het park wordt extra benadrukt in de animatie. ,,De activiteiten zijn gericht op de natuur voor de deur. Er wordt geknutseld met hout en takjes uit het bos, er worden wandelingen georganiseerd waarbij de gasten vleermuizen spotten, noem maar op. Hier onderscheiden wij ons mee en dat wordt gewaardeerd.”

170316 Camping Blaauw variantHet park begon ooit met de verhuur van kampeerplekken rondom de boerderij, waar nu restaurant De Blaauwpleats in is gevestigd. ,,Het horecabedrijf is voor iedereen toegankelijk, maar is ook de huiskamer voor onze gasten. Zij kunnen makkelijk naar binnen lopen om een maaltijd te nuttigen”, legt eigenaar Frans van Eysinga uit. In 1988 werden de Expatria-vakantiewoningen op Landgoed Eysinga State gebouwd. Daar kwamen in de jaren ‘94 tot -’96 de landhuizen bij. In 2003 werden de speciale vakantieboerderijen opgeleverd. De achttien chalets zijn de nieuwste toevoeging aan het aanbod van het park. Daar komen voor de zomer nog vier safaritenten op houten vlonders bij het haventje bij. ,,Projectontwikkelaar Tadema begint in mei met de graafwerkzaamheden voor de nieuwste uitbreiding. Op het naast gelegen maïsland komen dertig luxe woningen, met tweeduizend vierkante meter grond. Grote woningen met ruime kavels dus. De plekken hebben allen een aanlegsteiger en worden in een hoefijzervorm aan het water gesitueerd.”

Naast alle uitbreidingen investeert Van Eysinga in de relatie met het dorp Sint Nyk. Ook dit seizoen worden er weer vakantiekrachten gezocht en er wordt nauw met lokale ondernemers samengewerkt. Restaurant De Blaauwpleats is bovendien niet alleen voor de gasten van het park open, maar ook voor mensen uit de omgeving. ,,En toch sta ik er altijd versteld van hoeveel Sint Nyksters nog nooit op deze mooie plek zijn geweest.”

(Foto's: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!