Menu

zoeken

161006 Theo de Winter AutobedrijfSINT NICOLAASGA – Theo de Winter bouwde 25 jaar geleden als eerste een bedrijfspand op bedrijventerrein Slotmolen in Sint Nicolaasga. Zijn bescheiden werkplaats groeide in rap tempo naar een autobedrijf met een regionale klantenkring. Het vizier van de jubilaris is op de toekomst gericht. ,,Bybliuwe yn ûntjouwings mei nije elektroanika en moderne equipment.”

Het kantoortje met de witte bakstenen is tegenwoordig een klein detail van het autobedrijf van Theo de Winter. Hier ligt echter wel de oorsprong van het pand waar acht vaste werknemers, diverse oproepkrachten en zaterdaghulpen met plezier werken. Het gebouw herbergt ruime kantoren, een moderne werkplaats en een showroom die recentelijk een opknapbeurt heeft gekregen. Aan de hand van oude foto's laat De Winter zien hoe het begon. ,,We kochten yn 1991 in stikje grûn fan tolvehûndert fjouwerkante meter.”

Vanaf minuut één was het druk. Theo de Winter bouwde namelijk al een klantenkring op door bij zijn vader te werken. Na een kleine vijf jaar alle werkzaamheden – van sleutelen tot verkoop en boekhouding – bij een autobedrijf in Sneek te hebben gedaan, begon het te kriebelen. ,,Ik woe foar my sels begjinne.” Al vrij snel kwam er een monteur en een administratieve medewerker bij. ,,Us earste útwreiding wie yn 't foarjier fan 1995. Doe kaam der in grutte kantine en binne de kantoaren ferboud.”

Richtte De Winter zich eerst vooral op het sleutelen, in de loop van de tijd werd de vraag naar autoverkoop steeds groter. Bewust koos hij voor een universeel aanbod. ,,Eins is Sint Nyk wat te lyts foar in dealerskip. As jo foar merk X kieze, dan riidt de man letter mei auto Y troch. Wy wolle ús dêrom sa breed mooglik oriënteare.” Gevolg was wel dat het autobedrijf snel uit zijn jasje groeide. De Winter kocht een stukje grond aan de andere kant van de Tsjûkemarwei. ,,Mar dat is fansels net ideaal. Doe koene wy it bedriuwspand neist ús oernimme fan in bedriuw út Snits. Dy deal wie snel makke. De grûn oan de oerkant ha we ferkocht oan Epke Zonderland en dêr stiet no sportskoalle Gymplaza. ”

Verbouwingtdw 26De wasstraat, die De Winter samen met familie Haanstra uit Sint Nicolaasga was begonnen, was inmiddels ook al binnen de onderneming gekomen. ,,Neist de minsken út de omjouwing dy't hjir de auto waskje, is it ek foar ús handich. It is bewezen dat in skjinne auto better ferkeapet. Boppedat jouwe we eltse auto dy't by ús yn 'e garaazje ûnder hannen naam is, een wasbeurt. Dat is in service nei ús klanten ta.” Na enkele jaren heeft De Winter de wasstraat overgenomen. Ook heeft het autobedrijf sinds 1998 een eigen leasemaatschappij met zo'n zeventig auto's. ,,Dy wolle we yn de takomst noch wat mear foar it deiljocht bringe.”

In tegenstelling tot veel collega's is het Sint Nykster autobedrijf de economische crisis redelijk goed doorgekomen. Een kleine daling van de omzet tussen 2011 en 2015 is volgens Theo de Winter bijna niet noemenswaardig. ,,No stabilissearet de merke wer en giet ek de ferkeap wer de goeie kant op.”

De ontwikkelingen in de markt gaan snel. Inspelend op de toekomst, heeft het bedrijf meerdere diagnose-specialisten in dienst, die alles weten van de complexe autocomputers waar alle merken mee werken. ,,My de lapscoop mjitte sy de signalen fan de auto út. Wer ûnderdielen mei in steuring by oaren faaks fuortendaliks ferfongen wurde, sjogge wy of it misskien ek oan in triedsje of oanstjoering lizze kin. Dêr binne we hiel fier mei. Selfs safier dat it auto-ynstituut GMTO ús as diagnosesintrum fan Fryslân, Grins en Drinte oansteld hat.”

De werknemers van Theo de Winter volgen voortdurend cursussen om bij te blijven met ontwikkelingen als i-call en s-call, waar de auto zelf de dealer belt als het voertuig aan onderhoud toe is of een elektronische storing heeft. ,,Dat is wol de takomst en net eltsenien kin dat. Jo moatte bygelyks traind wêze om mei elektrische auto's oerwei te kinnen. De heechspanning binnen dat soart weinen kin deadlik wêze.” Ook is De Winter bezig om zich meer te specialiseren in Volvo, een merk waar veel klanten in rijden. ,,Wy wolle de minsken ûntsoargje, dat is it foarnaamste.”

Voor het jubileum organiseert Autobedrijf De Winter op zaterdag 15 oktober van 10.00 tot 17.00 uur een open huis. Blikvanger is de indrukwekkende Lambada, waarmee een Zwols team Europees kampioen tractorpulling werd. Er is een vragenlijst opgesteld, die de bezoekers door het gebouw en langs alle facetten van het bedrijf leiden. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen. Ook is er een poffertjeskraam en een springkussen. En uiteraard is er een hapje en een drankje voor iedere bezoeker.

Ook een mooie advertorial op DeSintNykster.nl? Bekijk hier de mogelijkheden 

(Foto boven: De Zakenman)

(Foto onder: Archief Theo de Winter/Pand heeft de loop van de tijd een flinke metamorfose ondergaan)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!