Tennisvereniging Greensetters uit Sint Nicolaasga viert op zaterdag 24 mei 2025 het vijftigjarig bestaan met een feestavond met activiteiten en muziek. De club werd in 1975 opgericht door Jack en Lenie Breed, Jan Feenstra en Jan Moed. De vier Sint Nyksters staken samen met de gemeente de koppen bij elkaar met één doel: een tennisvereniging oprichten. Op 12 mei 1975 was tennisvereniging De Greensetters een feit.
Wat niemand had verwacht, gebeurde: er meldden zich binnen afzienbare tijd ongeveer 150 leden aan. De naam Greensetters ontstond als een knipoog naar de groene kleur, die de tennisbaan in de beginjaren had – Green – gecombineerd met het winnen van sets.
Betonbaan
We zitten aan tafel bij Hendrik – 15 jaar bestuurslid geweest en nu vaste kracht bij de onderhoudsploeg – en Lucie Schuiling, penningmeester. Ook Alex van der Wal, de huidige voorzitter, is aangeschoven. Hij steekt meteen van wal. ,,Ik haw hjir en dêr wat om frege,” zegt hij, “En by wa kinst dan better terjochte as by ien fan de âldst spyljende leden: Johan Bouwhuis (82).”
,,Bouwhuis fertelde dat der yn it begjin net in soad jild wie, dus waard keazen foar in betonbaan. Mar dêr krigen se al gau spyt fan”, zegt Alex van der Wal lachend. “De leden kleiden oer seare gewrichten, ankels, knibbels…. en der kamen skuorren en bulten yn ’e baan.” Dat kon natuurlijk niet. Al gauw kwamen er daarom twee gravelbanen op de Dobbeleane – toen nog de plek van de tennisvereniging.
Groeiend ledenaantal
Een oude omgebouwde stacaravan diende als kantine, een chalet op wielen, met toiletten en een douche, al werd die alleen gebruikt als bieropslag. ,,Je kon wel douchen, maar dan moest je eerst de hele douche leegsjouwen,” vertelt Hendrik lachend. ,,Maar het was wel heel gezellig.”
Het ledenaantal groeide en in 1994 kwamen er twee extra banen bij. Toen de vereniging in 2002 een aanvraag deed om verlichting te plaatsen op die banen, bleek dat ze buiten het bestemmingsplan lagen, waardoor ze illegaal waren aangelegd. De aanvraag leidde tot een juridische strijd tussen enkele buren en de gemeente over nut, noodzaak en verwachte overlast. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de tennisvereniging.
Nieuw tenniscomplex
Uiteindelijk leidde dit alles tot de aanleg van het nieuwe complex aan de Noed 2a in Sint Nyk. Ook dat ging niet zonder slag of stoot. Pas na zeven jaar juridische strijd werd het sein op groen gezet. In die periode hebben vooral toenmalig voorzitter Adri Leeuwendal en secretaris Yteke van Dijk enorm veel werk verzet om dit voor elkaar te krijgen. Het resultaat mag er zijn: een prachtig complex dat symbool staat voor strijd, geduld, een lange adem, samenwerking en de inzet van vrijwilligers, bestuurskracht en officiële instanties. Vier gravelbanen, één kunstgrasbaan met zand en een oefenkooi.
,,Tennis pak je niet zomaar op''
Het ledenaantal staat op dit moment op zo’n 120, met nog maar weinig jeugdleden. En dat is jammer, aldus Alex van der Wal, want de jeugd heeft natuurlijk de toekomst. Tennis is niet de makkelijkste sport om zomaar op te pakken – je hebt les nodig om het een beetje onder de knie te krijgen. Gelukkig organiseert de club van alles: een voorjaarstoernooi, sponsortoernooi, het Doniawerstal-toernooi en natuurlijk het Merketoernooi. Verder wordt er op maandag- en woensdagavond getosst, en is er voor de dames op woensdagochtend een tossuurtje.
Nieuwe leden aantrekken
Momenteel zijn er maar liefst 12 competitieteams, waarvan één jeugdteam op de zondag, die meedoen aan de voor- en najaarscompetitie. Sinds vorig jaar is de Zomerchallenge er bij gekomen, van juni tot en met september. Een schot in de roos, want veel voet- en volleyballers willen in de zomer actief blijven. Voor tachtig euro krijgen deelnemers drie lessen én een eindtoernooi. Het bestuur denkt er ook over om de sport pickleball bij de vereniging onder te brengen om nieuwe leden te trekken – een laagdrempelige racketsport die je speelt met een soort padelracket en een plastic balletje. ,,Makkelijk te leren, en hartstikke leuk om te doen.’’
Zonder vrijwilligers geen club
De vereniging draait op vrijwilligers. De onderhoudsploeg telt maar liefst 26 leden, de bardiensten worden trouw gedraaid en ook het schoonhouden van het complex is in goede handen dankzij een groep vrouwelijke leden. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij, want zonder vrijwilligers geen vereniging – zo simpel is het. Alleen bestuursleden vinden blijkt steeds lastiger, vertelt Alex van der Wal, die in februari 2026 als voorzitter stopt. Na twaalf jaar vindt hij het welletjes. In een club, die altijd kan bouwen op haar vrijwilligers, zal er vast ook nu weer iemand opstaan om de voorzittershamer over te nemen, zo verwacht hij.
Feest
Voor leden en oud-leden wordt het vijftigjarig bestaan feestelijk gevierd, op zaterdag 24 mei van 16:00 tot 23:00 uur in de tenniskantine. Met activiteiten, zoals het meten van de snelheid van de opslag en een ballenkanon. Na afloop is er live muziek.
Tekst: Klaske Portena
Foto’s Greensetters
Kampioensteam met Hennie Leenstra, Lenie Breed, Coby Krijnsen en Ankie PostmaLenie Breed in actie
Oprichter en trainer Jack Breed laat een fraaie backhand zien.
Lenie Breed geeft les
Staand van links naar rechts: Frans Hooghiemstra, Ida Steneker, Boukje van der Vegt, Wiepie Koopmans, Ademar Breed, Obe Galema, Robert Jonkman en Ankie Postma. Gehurkt van links naar rechts: Colinda de Boer, Lenie Breed, Hennie Leenstra, Coby Bax, Tiny Zonderland en Coby Krijnsen.
Werk aan de winkel: Jack Breed aan de slag met een jonge vrijwilliger.
Het Greensetter-team met gehurkt van links naar rechts Lenie Breed, Hennie Leenstra en Gelske Elzinga. Op de achterste rij van links naar rechts de Langweerder spelers Rinske de Jong, André Hoekstra, Anton Prins, Lammert Atsma en André Westra.
Een van de topteams van Greensetters met staand van links naar rechts Hennie Schulte, Coby Bax, ?? en Jack Breed. Op de hurken Johan Postma (links) en ??
Staand van links naar rechts Benno Kip, Jan Feenstra, Jack Breed en Jos Hoekstra. Gehurkt van links naar rechts Thea Andringa, Lucy Potijk en Hendrik Schuiling.