Menu

zoeken

240413 KeeperHesselGras wint toernooi c VoetbalverenigingForeholte 1000Keeper Hessel Gras (11) uit Doniaga heeft het Edwin van der Sartoernooi op zijn naam gezet. Tot zijn grote verrassing kreeg hij de prijs als beste keeper van het toernooi, waaraan teams van jongens in de leeftijd van 10, 11 en 12 jaar meedoen en in een acht-tegen-acht-setting het op tegen elkaar opnemen. Hij is momenteel keeper van in het JO11-team van Sportclub Heerenveen.

 

Beste keeper op Edwin van der Sartoernooi


,,Ongelooflijk, wat een eer’’. De verrassing voor de winnaar en ook zijn ouders Herman en Brechtsje Gras was groot. Na een dag met regen en wind zouden ze al in de warme auto terug naar Doniaga, maar ze moesten nog even geduld doen. De prijsuitreiking voor teams maar ook voor de afzonderlijke keepers moest nog plaatsvinden. De derde prijs ging naar de clubkeeper van het organiserende SC Foreholte in Voorhout, de tweede prijs was voor de keeper van Ajax. Als winnaar kreeg Hessel Gras een prachtige beker (op de bovenste foto) en echte Edwin van de Sar-keepershandschoenen uit handen van de keeperstrainer van Foreholte en de zoon van Edwin van der Sar – de naamgever van het toernooi was helaas in het buitenland.

,,We zijn echt supergrutsk’’, vertelt Brechtsje Gras-van der Weij. Haar zoon heeft het niet van een vreemd, want vader Herman is oud-keeper van voetbalvereniging Renado in Sint Nicolaasga. Als kind was Hessel al bezeten van een voetbal. Vanaf zijn vijfde trainde hij bij de jeugdclub RVLC van voetbalverenigingen Renado uit Sint Nicolaasga, VVI uit Idskenhuizen en Langweer. ,, ,,Hessel had de voetbal alleen aan de voet, maar ook vaak in de handen. Altijd liep hij achterin het veld of in de goal. Iedereen zal denken dat zijn vader hem dit al snel leerde als oud-keeper van Renado 1. Maar toch kwam het helemaal uit zichzelf op deze positie. Hij speelde samen met zijn twee jongere broertjes en de plek in de goal was altijd voor hem.’’

Hessel Gras zit sinds dit jaar bij de selectie van JO11 van Sportclub Heerenveen. Na anderhalf jaar bij de voetbalschool te hebben getraind kwam hij in 2023 als keeper ook in de selectie. Met zijn team heeft de jonge Hessel geluk gehad. Hij was er vanaf het begin bij ingedeeld, vertelt Brechtsje Gras. ,,Een prachtig fanatiek ploegje jongens, dat samen tot een superleuk en goed team de hoofdklasse wist te bereiken. Ze wonnen veel en vielen op bij toernooien.’’ Zo ging Hessel in de schoolvakanties samen met zijn voetbalmaatje Jesse Pieper naar de talentendagen van "Jonger Oranje". Hier was hij als voetballer samen met Jesse een sterk duo en viel het oog van de scouts van Sportclub Heerenveen al snel op de beide jongens. Ze werden uitgenodigd voor de finale in Wormerveer en daar werden ze ook weer positief gescout.

Brechtsje Gras-van der Weij: ,,Enkele weken later na een fanatiek wedstrijdje tegen Heerenveense Boys werden wij als ouders op zaterdagavond gebeld door Marten van der Kamp, het hoofd van de jeugdopleiding van SC Heerenveen. Ze hadden Hessel in de wedstrijden en verschillende toernooien al enkele keren super positief beoordeeld in de wedstrijden. Vandaar dat hij de uitnodiging kreeg om op de woensdagmiddagen mee te trainen op de jeugdvoetbalschool van Sc Heerenveen. Hessel was toen acht jaar.’’ Tot de JO-10 blijven alle pupillen bij de plaatselijke club de wedstrijden spelen. SInds afgelopen jaar is Hessel – op tienjarige leeftijd - ook bij het wedstrijdteam van Sc Heerenveen.

,,Wat een belevenis om met zo'n 'bvo'-team te mogen spelen tegen de topclubs van Nederland. Wij reizen op de zaterdagen naar Rotterdam Feyenoord, Wormerveer of Doetinchem. Maar ook hebben we het buitenland al enkele keren bezocht voor een internationaal toernooi. Dit voorjaar staan een driedaags toernooi naar Nordjaelland in Denemarken en twee toernooien in Duitsland waar de jongens in Duitse gastgezinnen verblijven.’’

Foto’s: Petra Dofferhoff

Teamgenoten feliciteren Hessel Gras (links) met zijn prestatie.240413 KeeperHesselGras wint toernooi c VoetbalverenigingForeholte 2 1000Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!