Menu

zoeken

231210 SintNyk postduivenexpo Douwenocht 3  1000

Bezoekers uit heel Friesland kwamen zaterdag 9 december 2023 naar de jaarlijkse duivenshow van postduivenhoudersvereniging Douwenocht in Sint Nicolaasga. In totaal waren 140 doffers en duivinnen ingezonden. De tentoonstelling, waar ook duiven werden geveild, vond plaats in het clubgebouw van vereniging aan de Slotweg in Sint Nyk. Ongeveer zeventig liefhebbers kwamen langs en daarmee kan de dag succesvol worden genoemd, aldus Jan Spijkerman van de tentoonstellingscommissie van Douwenocht.

De duiven waren ondergebracht in hokken, die de vereniging van de postduivenhoudersvereniging in Sneek huurde. Zo gaat dat, vertelt Jan Spijkerman, zelf ook postduivenhouder. “ We dogge it meiïnoar. Sa stjoerden ús buorferieningen út Snits, It Hearrenfean, de Jouwer en De Lemmer dowen yn foar de keuring. Foarôf oan de tentoanstelling wie der in feiling fan dowen, dy’t skonken binne troch de buorferieningen en feild fia it ynternet. De opbringst gie dit jier yn ús eigen kas. Dat jild kinne wy wer brûke om de kosten te dekken fan it opknappen fan ús lokaal. Besjoch it mar as in sponsoring oer en wer.”

Tijdens de tentoonstelling werden de duiven gekeurd door keurmeester Jaap Kroeze uit Leek. Bij het keuren wordt er gelet op de veren, de conditie, de rug en de onderbouw van de duif. Door de duiven in te delen in klassen wordt er onderscheid gemaakt tussen doffers (mannetjes) en duivinnen (vrouwtjes). Dit jaar waren er prijzen in de vorm van VVV-bonnen. De prijzen zijn verdeeld over meerdere deelnemers, maar winnaar van de dag was Sjaak Gerbens uit Oudehaske. “Karmaster Kroeze wie tige tefreden oer de algehiele kondysje fan de dowen” vertelt Spijkerman trots.

Nadat het officiële gedeelte ( de veiling en het keuren) was afgelopen, gingen om 15.00 uur de deuren open voor belangstellenden. De tentoonstelling, die tegelijkertijd ook de jaarlijkse feestdag van de vereniging is, werd afgesloten met een hapje en een drankje.

Foto's: Menno Dijkstra

231210 SintNyk postduivenexpo Douwenocht 1  1000

Jan Spijkerman (l) en Mindert de Haan bekijken een van de 140 duiven.231210 SintNyk postduivenexpo Douwenocht 2  1000

 

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!