Menu

zoeken

230607 Renado afscheidWatzeBilstra BernardLeenstra 1000Juni 2023: Watze Bilstra (l) bij zijn afscheid als keepertrainer van Renado.,,Ophouden kan altijd nog: Watze Bilstra is zestig jaar en staat nog ‘gewoon’ onder de lat in het eerste elftal van Langweer.’’ Met die kop brengt het Friesch Dagblad een dubbelpagina over de inwoner van Langweer, die op 12 april 1981 bij het eerste van Voetbalvereniging Renado debuteerde.

Hoewel meer dan 42 jaar geleden staat z’n entree onder de lat in het eerste elftal van de club uit zijn geboortedorp Bilstra nog helder voor de geest, schrijft verslaggever Edward Jorna van het Friesch Dagblad. ,,René van der Horst wie de keeper fan it earste, mar hy hie lijen mei de trener. Doe kamen se by my út.”

Het wordt voor Bilstra (13 oktober 1963) een debuut om nooit te vergeten. Niet zozeer vanwege het resultaat - het thuisduel tegen het Leeuwarder Nicator in de zondag derde klasse A gaat door een laat doelpunt van Koos Strooisma met 0-1 verloren - maar wel vanwege het bijeffect. Juist op die zondagmiddag heeft sc Heerenveen namelijk een scout in de (dan nog) rooms-katholieke enclave gestationeerd. En laat die nu onder de indruk van de jonge doelwachter geraken.

En zo kan het gebeuren dat Bilstra, als doelman van het belofteteam (destijds C-elftal genaamd), een paar maanden later al in een trainingspak van sc Heerenveen rondloopt. Het is een weelde die hij niet kan dragen. „Ik fielde my de populêre jonge en sa gedroech ik my ek. En mei jonges as Cor Portijk en Johan Akkerman wie it nei alle treningen feest.”
Ook de leiding ontgaat het niet dat de talentvolle jonge doelman minstens zoveel aandacht voor drank en vrouwen heeft als voor het keeperswerk. Het leidt ertoe dat hij na het eerste seizoen voor de keuze wordt gesteld: of serieus voor de sport leven of wegwezen. Bilstra kiest voor het laatste. ,,Dêr bin ik ferkeard mei omgongen”, zo zegt hij berouwvol, voor zover je veertig jaar na dato nog ergens spijt van kan of moet hebben.

Na die ‘jeugdzonde’ bouwt Bilstra aan een lange carrière in het amateurvoetbal, waarin hij voor korte tijd de forten van Renado, SC Joure en Akkrum verdedigt en voor langere tijd die van Gorredijk en Langweer. Dat die twee laatste clubs eruit springen is niet toevallig. In een ‘vorig leven’ is Bilstra, die nu een attractie- en partyverhuurbedrijf bestiert in Oudehaske, uitbater van café De Buorren (nu het Wapen van Langweer) en van het voormalige café ‘t Fetsje in Gorredijk.

En zo praat Bilstra (‘Ik ha tsjin de trener sein dat it net myn winsk is om oar jier ek noch yn it earste te keepen’) honderduit over zijn grote passie. Het aantal keren dat hij een doel verdedigd heeft moet de duizend keer inmiddels al ver zijn overstegen. Maar dat betekent geenszins dat hij aan zijn keeperspensioen denkt. ,,Wat is der moaier as earst in lekker potsje te baljen en dan yn de tredde helte mei in gleske bier wat te swetsen en te swarren?”

Meer in het Friesch Dagblad op deze link.

Foto's: Renado



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!