Menu

zoeken

231024 De Bios Drachtenhoofdsponsor Renado 1 selectie 1000De selectie van Voetbalvereniging RenadoDe Bios in Drachten is de nieuwe hoofdsponsor van Voetbalvereniging Renado in Sint Nicolaasga. Eigenaren Sander Hakbijl en Griet Jonkman zijn al jaren actief bij de club betrokken. Ze namen het stokje over van Holiday Ice in Sint Nicolaasga, die in totaal negen jaar hoofdsponsor was. Op een regenachtige vrijdagmiddag praat de redactie van De Zakenman met Renado-voorzitter Bernard Leenstra, Sander Hakbijl en Griet Jonkman in de bestuurskamer van Renado.

De Bios Drachten is al jaren clubsponsor van Renado. Clubsponsor in de breedste zin van het woord. De stille sponsoring, het vele bijspringen en het ad hoc reageren op situaties is voor veel van de leden onbekend.

Sander Hakbijl en Griet Jonkman zijn allesbehalve nieuwe gezichten voor Renado. Griet Jonkman zat jarenlang in het bestuur en is inmiddels zestien jaar verzorgster van het eerste elftal. Toenmalig trainer Arjen Postma vroeg haar toen. Ze vervult deze rol met verve, Ze is als een “mem” voor het elftal, zegt ze. Haar zorg gaat verder dan alleen met een waterzak het veld op rennen. “In snoepke of stikje fruit tidens de wedstryd en yn ’e winter efkes in warme tekken oer de fuotten at se yn de dug-out sitte” aldus Griet Jonkman zelf.

Sander Hakbijl daarentegen is geen voetballer, hij heeft zelfs vroeger de F-jes niet gehaald. Hij zegt het saamhorigheid en wij-gevoel hoog in het vaandel te hebben staan. “It sosjale aspekt sit yn ús DNA, dit hawwe wy fan thús meikrigen.” Hij is actief in de commissie van het nieuwe sportpark, waarin behalve de voetbalclubs uit Idskenhuizen en Langweer ook Renado participeert.

Renado-voorzitter Bernard Leenstra vertelt dat het verenigingsbeleid van de afgelopen jaren zijn vruchten afwerpt. De Sint Nykster voetbalclub heeft goed bezette elftallen en leden die trouw aan de club blijven, ook al voetballen ze zelf niet meer wekelijks.

Leenstra: “De lêste jierren sjogge wy dat de âldere garde it sneinsfuotbal ynruilet foar 7x7-fuotbal op freedtejûn. Wy hawwe hjir no fjouwer teams aktyf, wêrûnder in frouljusteam. Dêrneist is binnen Renado ek al jierren in frouljus-sealfuotbalploech aktyf. De groei fan 7x7 fuotbal hat it noch belangriker makke om de fokus te hâlden op de oanwask fan jongeren foar it senioarenfuotbal. Mei troch sponsoring fan De Bios Drachten hawwe wy de lêste jierren ekstra oandacht jaan kinnen oan dizze oanwask en ûntwikkeling fan in protte jonge spilers. Sa binne in oantal spilers fan legere 11-tallen 'trochgroeid' nei de A-seleksje. Dat slút oan by de klupfyzje: elk lid moat op syn/har eigen nivo genietsje kinne fan it fuotbalspultsje.”

In het seizoen ‘23-’24 heeft het eerste elftal van Renado nog geen wedstrijd verloren. De ploeg staat tweede op de ranglijst. Het bezoekersaantal bij de thuiswedstrijden komt maar zelden onder de tweehonderd. De momenteel erg jonge A-selectie van Renado bestaat voornamelijk uit eigen jeugd, zelfs de staf komt - met uitzondering van trainer Johan van Slooten - uit eigen dorp.

Met de huidige ontwikkelingen ziet het bestuur de toekomst rooskleurig tegemoet. Over kleurig gesproken: het nieuwe uit-tenue is ontworpen door trainer Johan van Slooten, Sander Hakbijl en Griet Jonkman. Een kleurenpracht van paarstinten zal straks van het veld afspatten, verwacht Griet Jonkman. “It nije tenue is ynspirearre op de kleuren fan FC Barcelona. De gearwurking mei MUTA Sport Ljouwert, dy’t al ferbûn wiene oan Renado, is goed en sil sa bliuwe.’’ Naast het eerste elftal zijn ook het tweede en derde voorzien van nieuwe, gevulde bidonrekken.

Renado-voorzittertBernard Leenstra vindt dat De Bios Drachten ,,it fertsjinnet de oandacht te krijen as haadsponsor. Mei troch harren ynset en wis ek troch it feit dat we de klupfyzje diele.” Sander Hakbijl: ,,Wy binne haadsponsor, dit bliuwt yn elts gefal sa oant de ferhuzing nei it nye sportkompleks, sadat wy mei de holle omheech de fjilden van Renado ferlitte kinne.”

Tekst: Klaske Portena en Ina de Ree
Foto’s: Renado

Bernard Leenstra (rechts en toen nog Renado-voorzitter) krijgt het eerste shirt uit handen van de nieuwe hoofdsponsor Sander Hakbijl (l) van De Bios in Drachten. In het midden zijn pleegzoon Helder Correia Oliveira, die ook in het eerste speelde.231024 De Bios Drachtenhoofdsponsor Renado 1 1000



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!