Menu

zoeken

231024 Duivensport WinnaarseenhoksraceDe eerste eenhoksrace van Sint Nicolaasga voor postduiven is een klaterend succes geworden. Deelnemers konden geld inzetten op een of twee ringnummers van de in totaal zestig postduiven, die meevlogen. Postduivenhouder Jan Spijkerman uit Sint Nicolaasga maakte er een compleet evenement voor jong en oud van. “In daverjend sukses”, aldus uitbater Lambert de Boer, die met onder andere zijn stamgasten van Bar De Gaast aan de race deelnam.

De zestig deelnemende duiven waren een dag eerder op transport naar Weert gezet. Daar werden ze losgelaten om hun weg naar huis terug te vinden: de tuin van Jan Spijkerman in Sint Nicolaasga. Wedstrijdleider en specialist Albert Nijholt uit Woudsend werd ingevlogen om de eenhoksrace te leiden.

De race begon om tien uur in de ochtend en zo ook het evenement. Rond twaalf uur konden de eerste duiven aankomen. Via zijn telefoon kon Jan Spijkerman in de gaten houden welke duiven als eerste hun hok in vlogen. De eerste tien, die het snelste hun weg naar huis konden vinden, zorgden ervoor dat het inleggersgeld uit werd gekeerd in prijzengeld voor de gelukkige winnaars.

Deelnemers van het evenement konden rekenen op een gevulde dagplanning. Met koffie en gebak werd het evenement ingeluid. Daarna kregen ze rondleidingen en uitleg van Jan Spijkerman over duiven(gedrag) en wat zijn passie precies inhoudt. Al snel werden de kopjes koffie verruild voor flesjes bier en begon duidelijk te worden wie op de snelste duiven hadden gegokt. Met een barbecue ter afsluiting werd de eerste eenhoksrace van Sint Nyk als een succes beschouwd en wellicht de start van een nieuwe traditie.

Tekst: Jozephien Sieperda/Foto: organisatie Eenhoksrace Sint Nyk



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!