Menu

zoeken

2205 SKutsje zonsondergang SkyDroneSLotenWillem Zwaga (35) uit Langweer wil met de aankoop van de platbodem De Takomst uit 1945 schippers in de dop kosteloos klaarstromen voor ,,het echte werk bij de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen’’, de elite in de skûtsjesilerij. Hij stelt het schip beschikbaar voor de opleiding en stapt - als het even kan - ook zelf aan boord om uit zijn twintig jaar lange ervaring te putten. Wekelijks is De Takomst met leerlingen op het water te vinden.

In het Friesch Dagblad vertelt Willem Zwaga dat zijn initiatief ,,een duwtje in de rug voor ambitieuze skûtsjesilers’’ moet zijn. Hij nam De Takomst  over van de Stichting Skûtsje Súdwesthoek in Stavoren. Zelf trainde hij lange tijd in de zeilcompetitie van de vereniging Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS).

,,Ik heb een hoop geld moeten betalen voor vijf jaar trainen bij de IFKS. Veel mensen kunnen dat niet betalen”, zegt Zwaga, zelf schipper op het Leeuwarder skûtsje. Hij vertelt dat De Takomst gratis beschikbaar is voor iedere vereniging. ,,Ik doe dit voor de skûtsjesport. Die hoop ik zo laagdrempelig te maken. Je kunt nu vrijblijvend ‘ompielen’, voor je de overstap naar de SKS maakt. Want daar is bij de SKS geen ruimte voor, vanwege de grote belangen.”

Het schip is inmiddels wekelijks in gebruik. Iedereen die wil oefenen kan zich bij Zwaga melden. Zelf zal hij ook geregeld aan boord springen. Met zijn meer dan twintig jaar aan ervaring kan hij anderen van gedegen advies voorzien. Al leer je volgens hem het meest door dingen zelf te ervaren.

Meer bij het Friesch Dagblad

Foto: Skydrone SlotenHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!