Menu

zoeken

Het Sneekermeer was woensdag tijdens de traditionele Hardzeildag bomvol. Het is de absolute topdag tijdens de Sneekweek, het grootste zeilevenement op de binnenwateren in West-Europa. ,,Moet ik op m’n oude dag nog vol aan de bak ook’’, zegt Hylke Engelsma met een knipoog in een uitgebreid interview in de Leeuwarder Courant van donderdag 11 augustus 2022. Volgens de interviewer hoeft niemand medelijden met de Langweerder te hebben. ‘’Pas 57 lentes jong, geen grammetje vet te veel én – en dat heeft hij zeker voor op de ‘jonge honden’ – beschikkend over veel zeilervaring.’’

,,Nee, laat master-zeiler Engelsma maar schuiven. Dat hij het moet afleggen tegen een kernploeglid als Hidde Wapstra is bepaald geen schande, met daarbij de aantekening dat eerstgenoemde er tijdens de openingsrace knap in slaagde om de stuurman uit Paterswolde (die zich op Hardzeildag al verzekerde van de hoofdprijs) voor te blijven.’’

De veelzijdige stuurman uit Langweer debuteerde 45 jaar geleden in de Sneekweek. Hij miste drie keer vanwege zijn werkzaamheden als adviseur op het momenteel zo sterk varende skûtsje uit zijn dorp. Engelsma wist de Sneekweek elf keer te winnen, waarvan zeven keer als stuurman. Hij presteerde dat in liefst zeven verschillende klassen: Flits, Europe, Laser, Schakel, Yngling, 22m² en Laser master.

Zoon Timo Engelsma (20) was aardig op weg om in zijn voetsporen te treden, maar na vier Sneekweek-zeges in de Flits kiest hij nu voor speedsurfen: een zo hoog mogelijke snelheid op een surfplank zien te bereiken. Daarnaast vaart hij mee op het skûtsje van Drachten. Het betekent dat Hylke Engelsma, wiens vrouw Hilda als vrijwilligster bij de organiserende KWS en de Sneekweek is betrokken, zich na zijn eigen races volledig kan richten op het volgen van de wedstrijden in de Schakel. Daarin vaart dochter Jeanet (17) mee. In het veld van liefst 32 boten strijdt zij, samen met Judith Jasper uit Sneek, voor een plaats in de top vijf.

Meer in de Leeuwarder Courant van donderdag 11 augustus 2022.

Archieffoto: Noordoost.nlHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!