Menu

zoeken

15073153 400 Applaus voor kampioen van LangweerSNEEK - Enigszins teleurgesteld zit schipper Johannes Meeter aan het helmhout. ,,Tsja. We witte it eins al in oere. Salang dobberje we rûn", antwoordt hij op de vraag of hij baalt of dat hij trots is op de tweede plaats van het Langwarder skûtsje.

Met het minimale verschil van 0,2 punten gingen Joure en Langweer de finale in. Wat de spannendste slotdag ooit moest worden, werd een deceptie. De wind liet het afweten, waardoor de jury niets anders kon dan de wedstrijd afblazen. ,,Jo wolle der fansels om sile", gaf Dirk Jan Reijenga achteraf aan. Hij haalde voor de eerste keer in de geschiedenis het kampioenschap voor Joure binnen en kreeg daarvoor een welverdiend applaus van Johannes Meeter.

De aanhang van Langweer hoopte vurig op een titanenstrijd, met uiteindelijk de Swan als overwinnaar. Als Johannes Meeter over een aantal dagen terug kijkt op het kampioenschap zal hij zich realiseren dat er een topprestatie is neergezet. Op het allerlaatste moment werd er besloten om de Twee Gebroeders, in de volksmond beter bekend als de Griene, van stal te halen. De keuze voor het kampioensskûtsje van weleer bleek een gouden greep. Zonder een fatsoenlijk training te hebben afgewerkt, won Langweer meteen de allereerste wedstrijd.

Ook voor het SKS-kampioenschap bleek de keuze voor de Twee Gebroeders boven het skûtsje Ut'e Striid een uitstekende. Een derde plaats deed terugdenken aan vervlogen tijden. De zoete herinneringen kwamen helemaal terug toen bleek dat Langweer in de volgende wedstrijden, uitgezonderd de dertiende plek op het thuiswater, continu een topklassering had en een serieuze gooi naar het kampioenschap kon doen. Door het ongeldig verklaren van een protest tegen de Swan door Grou bleef het verschil 0,2 punten in het voordeel van Joure. Wie de concurrent op de Snitsermar achter zich kon houden, was in principe kampioen. De titanenstrijd bleef uit. ,,Mar we ha it hiele kampioenskip hartstikke moai syld", concludeert Meeter een paar minuten nadat het afschot van de jury heeft geklonken.

Gejuich op het Jouster skûtsje Oeral Thús, een gelaten stemming op de Twee Gebroeders terwijl de zeilen omlaag worden gehaald. ,,It is spitich dat it sa ôfrinne moat."

Lees ook: Langweer tweede SKS 2015

Bij de foto:

Applaus van de Langweerder skûtsjeschipper Johannes Meeter (r) en zijn bemanning voor SKS-kampioen Joure, die voorbij vaart. (Foto: Noordoost.nl)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!