Menu

zoeken

Lieve stallmannSINT NICOLAASGA – Lieve Stallmann (21) is vanaf maandag professioneel rugbyspeelster in Spanje. De Oud-Sint Nykster komt de komende drie maanden voor Les Abelles in Valencia uit.

De overstap naar het professionele rugby komt onverwacht. Lieve Stallmann werd door een vriendin getipt over de vacature. ,,Zij was eerder gescout en zag dat ze nog meer mensen zochten”, zegt Stallmann, ,,Of ze mijn naam door mocht geven. Ik had helemaal niet verwacht dat ik zou worden uitgenodigd.” Stallmann gaat niet alleen. Twee Amsterdamse teamgenoten Jordan Heil en Nicky Dix gaan met haar mee.  

Lieve Stallmann is vanwege de coronapandemie op videomateriaal en haar CV geselecteerd. Les Abelles ziet meer in de oud-Sint Nykster. ,,Normaal gesproken speel ik in de buitenste posities, fullback of wing. Nu ben ik op een centre-positie geplaatst. Dat vind ik wel spannend. Mijn looplijnen zullen bijvoorbeeld iets moeten veranderen. Het is kijken hoe het gaat.”

De oud-Sint Nyksters speelt in Nederland op het hoogste niveau, de ereklasse. Ook heeft ze een plek in het Nederlands team onder leiding van coach Sylke Haverkorn. Het afgelopen seizoen werd ze met haar team kampioen. De sport is in Nederland te klein voor een professionele club. Stallmann speelt sinds haar negende al rugby. Samen met broertjes Jetze en Menne en haar vader Fulco Stallmann begon ze in Gorredijk.145033135 3635412699888065 1689893261342750586 n

Van haar twaalfde tot veertiende stopte ze even met de sport. ,,Er zijn weinig meiden die spelen en moest daarom met de jongens meedoen. Dat vond ik toen te spannend.” Op haar zestiende kreeg Stallmann de smaak weer te pakken en speelde ze bij Grutte Pier in Leeuwarden. De sport speelde vanaf toen een steeds grotere rol in haar leven. Lieve Stallmann trainde van haar zeventiende tot en met haar achttiende op de Rugby Academie Noordoost (RANO). Op haar achttiende maakte ze de overstap naar de ereklasse bij AAC in Amsterdam, waar Stallmann nu ook woont. Ze traint daarnaast ook bij het Nationaal talenten centrum (NTC).

De overstap naar het Spaanse team is een grote. Nu liggen de trainingen vanwege corona alweer maanden stil. In Valencia moet ze zeven tot acht keer per week aan de bak. ,,Ik denk dat het niveau daar wel een stukje hoger ligt. We hebben gelukkig veel vrije tijd en ons huis ligt vlakbij het strand.”

Even twijfelde of ze wel naar Spanje moest gaan. Haar leven in Nederland staat voor drie maanden op pauze. ,,Door rugby heeft mijn studie al vertraging opgelopen. Ik zou nu eindelijk mijn laatste Havo-examens doen. Maar school zei gelijk dat ik moest gaan.” Haar werkgever SLA, een saladebar in Amsterdam, deelde die mening.

Stallmann speelt tot en met eind april in Spanje. Dan is het seizoen afgelopen. De toekomst ligt verder nog open. ,,Het is een mooie kans om mij te ontwikkelen. Voor mijn gevoel sta ik aan het begin van mijn carrière. Ik ben echt heel trots op wat ik tot nu toe in Nederland heb behaald. Ik denk dat iedereen wel een groot doel in het hoofd heeft van wat je wilt bereiken. Natuurlijk is Nieuw-Zeeland hèt rugbyland, maar er zijn op de wereld genoeg mooie plekken waar je rugby kunt spelen.”

(Foto's: De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!