Menu

zoeken

180809 Wedstrijd Langwarder WielenLANGWEER - Schipper Jaap Zwaga van het Langweerder skûtsje stapte dinsdag de protestkamer in. Hij finishte bij de wedstrijd in Earnewâld als de op één na laatste van de vloot, maar er wapperde een rode protestvlag. Langweer vond dat er geen eerlijke wedstrijd kon worden gezeild, door de steeds veranderende wind. Ook de Súdwesthoeke heeft hetzelfde bezwaar. Beide vinden dat de wedstrijd ongeldig moet worden verklaard. De jury adviseert het SKS-bestuur, die vervolgens binnen twee dagen een besluit neemt.

De wind was op de nauwe wateren bij Earnewâld onvoorspelbaar. Windkracht 2 tot 3, beginnend zuid-zuidoost en later draaiend naar zuid-zuidwest. Soms viel de wind helemaal weg, om daarna tussen de bomen door de skûtsjes weer een zucht in de zeilen te geven. Met name de finish werd daardoor onnavolgbaar. De wedstrijd zou beginnen met een walstart, maar dat werd veranderd in een sleepstart. Uit de eerdere loting werd aan de zwaan een negende plek toegekend. Bij de eerste boei waren de kansen voor Langweer al verkeken. Als dertiende werd de ton gepasseerd, met een achterstand van maar liefst zestien minuten op koploper Drachten. 

Door de wind was er voor Jaap Zwaga en zijn mannen weinig eer te behalen. De zwaan bleef in het achterveld liggen en de wens naar het ruime water werd voor de bemanning steeds hardnekkiger. Drachten won de wedstrijd, maar door de protesten van Langweer en Súdwesthoeke, blijft de uitslag nog onzeker. Woensdag wordt er onder andere omstandigheden gestreden op de Snitsermar bij Terherne. 

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!