Menu

zoeken

150724 Langweer Skutsje vol ornaat mooiGROU - Langweer met schipper Jaap Zwaga is zaterdag, bij de opening van het SKS-kampioenschap op de Pikmar bij Grou, als tiende geëindigd. De Twee Gebroeders met de zwaan als zeilteken is daarmee de laatste van de vloot, die uiteindelijk geklasseerd zijn.

De tiende plek heeft Langweer grotendeels te danken aan de protesten. Woudsend, Earnewâld en Drachten kregen allemaal veertien punten na beraad in de protestkamer. Akkrum moest de strijd voortijdig verlaten en krijgt een gemiddelde over alle wedstrijden. Jaap Zwaga was één van de schippers, die in de protestkamer zat vanwege een onreglementaire actie van Woudsend, waarbij Langweer geen ruimte kreeg. De jury stelde Langweer in het gelijk.

Voor het publiek was het door warme temperaturen en de wind van betekenis een aantrekkelijke wedstrijd. Soms zeilden de skûtsjes op het nauwe water rakelings langs het publiek en konden aanvaringen maar net worden voorkomen. Eén keer sprongen toeschouwers van hun bootje - waarmee ze in het wedstrijdwater lagen - na een aanvaring met het Grouster skûtsje, overigens zonder veel erg. Akkrum moest de wedstrijd verlaten, nadat een aanvaring met het skûtsje van Earnewâld.

De wedstrijd viel ondanks het spektakel redelijk snel in een plooi. Er werd gevochten voor iedere positie, maar Lemmer kwam al vlot aan kop te liggen en zou die leidende positie niet meer uit handen geven. Langweer vocht zijn gevecht in de achterhoede en veelal op de laatste positie. Door de toegekende protesten werd het na het passeren van de eindstreep toch nog een positie in de middenmoot. Schipper Rinus de Jong uit Sint Nicolaasga kwam met Joure op een vijfde plek uit.

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!