Menu

zoeken

150808 IFKS Opsjitter LemmerHINDELOOPEN - Het startschot voor de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) wordt zaterdag in Hindeloopen gegeven. Voor het tweede jaar op rij staat er geen enkele vertegenwoordiger met als huidige woonplaats Langweer aan het roer van één van de deelnemende skûtsjes. Ook ligt er geen schip met als thuishaven Langweer in de IFKS-vloot. De Opsjitter is, weliswaar onder een andere naam, wel weer terug op het wedstrijdwater.

De laatste schipper uit het watersportdorp met een rijke skûtsje-historie is Willem Zwaga. Hij zeilde in 2016 nog met de Opsjitter, herkenbaar aan de kleine z, in de B-klasse van de IFKS. Zwaga heeft zichzelf inmiddels opgewerkt tot schipper van het Leeuwarder skûtsje en pakte dit seizoen drie dagoverwinning, waaronder de openingswedstrijd op de Pikmar. Door een verloren protestgang vanwege de wedstrijd in Stavoren kon de Leeuw zicht niet mengen in de kampioensstrijd. Had Leeuwarden die onaftrekbare veertien punten niet gekregen, dan had de vlag er totaal anders bij gehangen.

Willem Zwaga zette de Opsjitter in 2017 op Marktplaats. Het schip lag, ondanks de grote belangstelling, geruime tijd te koop. Een Amsterdamse advocaat kocht het skûtsje met Langweerder dna uiteindelijk en gaf het de naam 'Westenwind' mee. Schipper Daan van der Meulen zeilt er, na enkele aanpassingen, mee in de A-klasse en heeft als thuishaven Heeg.

(Foto boven: Opsjitter in 2015, Foto onder: Langweerder schipper Willem Zwaga bij Leeuwarden)

(Foto's: De Zakenman)

090818 skutsjesilen leeuwarden Willem ZwagaHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!