Menu

zoeken

180520 Ultraloop Elfstedentocht 2SPANNENBURG - In maximaal 32 uren hardlopend door de Friese Elfsteden. Het was de uitdaging die de deelnemers aan de Ultraloop aangingen. 39 hardlopers begonnen aan hun avontuur. Spannenburg was de tweede plek die als 'Cut-off' was aangewezen. Hier wordt gekeken of het nog reëel was of ultralopers binnen de tijdslimiet de finish in Bolsward zouden bereiken.

De verwachting was dat de snelste lopers zondag rond één uur 's nachts Spannenburg zou passeren. De tijdslimiet in Spannenburg was acht uur 's ochtends. Gemiddeld lopen de ervaren renners zo'n elf tot twaalf kilometer per uur. De internationaal befaamde racedirecteur Ed van Beek en rayonhoofd Ditte Vellema behoorden in Spannenburg onverbiddelijk te zijn. Alleen als er echt sprake zou zijn van overmacht en het nog reëel was dat een deelnemer toch binnen de gestelde 32 uren Bolsward zouden bereiken, was de jury wellicht schappelijk. In alle andere gevallen werd het nummer er af gespeld. 

Oprichter en deelnemer Klaas van Heeringen was vooraf enorm enthousiast. ,,We hebben een sterk delenemersveld. Het is waarschijnlijk toch de Elfstedentocht die een bepaalde aantrekkingskracht heeft", vertelt hij. Aanvankelijk hadden 45 ultralopers zich opgegeven. Daar vielen een aantal af. ,,Maar over het algemeen is het percentage afzeggers nog veel hoger." 

De Elfsteden Ultraloop werd voor de vierde keer in deze opzet, grotendeels over het traject van de Fiets Elfstedentocht, georganiseerd. In 2002, 2003 en 2005 ging de extreem lange hardloopwedstrijd ook door. ,,We hebben het vaker bedacht, maar er waren niet altijd genoeg deelnemers. We wilden er minsten twintig hebben." 

Spannenburg was een cut-off, naast de circa 25 verzorgingsposten op de route. ,,Uiteindelijk gaan we er vanuit dat slechts tien of vijftien deelnemers de finish halen", vertelde Van Heeringen vooraf. De deelnemers mogen zondagavond om 19.00 uur uiterlijk binnen komen. Winnaar werd Rombout Breedveld uit Amsterdam in iets meer dan 22 uren. 

(Foto's: De Zakenman)

180520 Ultraloop Elfstedentocht 1180520 Ultraloop Elfstedentocht 1180520 Ultraloop Elfstedentocht 1180520 Ultraloop Elfstedentocht 1180520 Ultraloop Elfstedentocht 1180520 Ultraloop Elfstedentocht 1



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!