Menu

180305 Rinus de JongSINT NICOLAASGA - Rinus de Jong uit Sint Nicolaasga is de nieuwe schipper van het Jouster skûtsje. De 43-jarige binnenvaartschipper kreeg de voorkeur boven een aantal andere kandidaten, die een plek aan het helmhout van de Oeral Thús ambieerden. Bij de algemene ledenvergadering werd de aanstelling van De Jong met gejuich ontvangen.

Zijn overgrootvader was schipper-eigenaar van een skûtsje, zelf heeft Rinus de Jong die ervaring nog niet. Zijn aanstelling komt daarom ook als een verrassing. Toch is de Sint Nykster volgens het bestuur van het Jouster skûtsje wel een 'ervaren skûtsjeman'. De Jong heeft bijna alle functie op verschillende skûtsjes bekleed. Hij begon als peiler en groeide door tot fokkenis op de skûtsjes van Earnewâld en Langweer. De laatste jaren was De Jong fokkenist in de IFKS op de Drie Gebroeders van Arend Wisse de Boer. 

Het bestuur van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) heeft ook ingestemd met de aanstelling van de Sint Nykster. Rinus de Jong neemt het stokje over van Dirk Jan Reijenga, die de onvoldoende gemotiveerd was om opnieuw als schipper van het Jouster skûtsje te starten.

(Foto: Akke Steneker Zwaga)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!