Menu

170812 Skutsjesilen Langweer 001STAVOREN – Langweer neemt niet langer deel aan het SKS Kampioenschap van 2017. De Twee Gebroeders startte zaterdag nog wel in de wedstrijd bij Stavoren, maar om een duidelijk statement te maken, staakte schipper Jaap Zwaga de strijd. Langweer is gefrustreerd over de nieuwe zeilformule, die zeer nadelig voor het zware skûtsje uitpakt.

Stichting Skûtsjes Doniawerstal (SSD), de eigenarencommissie van het Langweerder SKS
Skûtsje 'Twee Gebroeders' hebben het besluit in nauw overleg met schipper Jaap Zwaga en zijn
bemanning genomen. In een persbericht laten zij weten dat 'competitieve deelname aan het huidige kampioenschap onmogelijk is.'

Schipper en bemanning zijn dusdanig gedemotiveerd dat doorzeilen onder de huidige formule geen
optie is. Met de nieuwe regels kreeg Langweer als enig schip twaalf vierkante meter minder tuigage toebedeeld. De meeste andere scheper kregen er zelfs zeil bij. De formule werd aangevochten, maar die vingen bot bij de SKS. Dit was eerder voor Johannes Meeter de reden om per direct te stoppen als schipper voor Langweer.

De Twee Gebroeders was net aangepast vanwege de invoering van nieuwe regels, maar moest dit jaar opnieuw worden aangepast. Bijvoorbeeld tuigage van slechts twee jaar oud, moest worden vervangen.

De nadelige effecten zorgden er voor dat Langweer tot dusver in alle wedstrijd als laatste finishte. Dit heeft de motivatie van de bemanning een flinke deuk gegeven. Na Joure, die vanwege het schenden van het originaliteitsreglement uit het kampioenschap werd gezet, moet de vloot dus weer afscheid nemen van een skûtsje. De vloot gaat met twaalf deelnemers door. Langweer doet een ernstig beroep op de SKS-commissie om de formule aan te passen, zodat 'er een faire strijd kan worden geleverd'.

(Foto's onder: de wedstrijd in Stavoren zonder Langweer - Foto: De Zakenman)

170812 Skutsjesilen Stavoren 001

170812 Skutsjesilen Stavoren vloot 001Beste lezer van DeSintNykster.nl,

Fijn dat je onze berichten leest! Houd dit unieke nieuwsmedium in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl.

Ja, ik word Vriend!