Menu

zoeken

150724 Langweer Skutsje zeilDE VEENHOOP – De wedstrijd van maandag op De Veenhoop is ongeldig verklaard. Meerdere skûtsjes, waaronder die van Langweer, protesteerden tegen de commissie vanwege onveilige situaties in het nauwe Grytmansrak richting de finish.

 

De protestgangers werden uiteindelijk op basis van artikel 9 van het SKS-reglement in het gelijkgesteld. Voor Langweer is het bijzondere besluit niet ongunstig. Jaap Zwaga en zijn mannen zouden namelijk in de achterhoede zijn geëindigd en een flink aantal punten moeten bijschrijven.

Het lijkt momenteel wel meer te gaan om randzaken dan om zeilen. Joure is namelijk ook uit het kampioenschap gehaald, vanwege het schenden van het originaliteitsreglement van de SKS. De wedstrijd werd meteen flink vertraagd door twee protesten tegen de wedstrijdcommissie. Nog voor de start wapperde ook een rode vlag op de Twee Gebroeders. Schipper Jaap Zwaga had de vrees dat hij door zijn positie, dertiende bij de walstart, bij het ophijsen van het groot zeil de ramen van een woonark in zou slaan. Uiteindelijk konden de gemoederen worden bedaard en startte de vloot vrijwel probleemloos, maar wel ruim een half uur later dan gepland.

Langweer leek goed te starten en schoof drie of vier posities op. Bekend is dat de bemanning van de Twee Gebroeders, het zwaarste schip in de vloot, met beperkte wind harder moet werken dan de concurrentie. Dat was maandagmiddag op De Veenhoop het geval. Bij de tweede boei lag het zeil met de zwaan helemaal achteraan en was de achterstand op koploper Earnewâld maar liefst zeven minuten.

Het lukte Jaap Zwaga soms om de vaart te pakken te krijgen. Er werden dan zelfs weer plekken gewonnen. Op andere momenten was Langweer weer de rodelantaarndrager. In het slot ging de vloot tergend langzaam tegen de wind in. Earnewâld had het geluk om als koploper ver voor de rest uit het Grytmansrak in te zeilen en met de winst aan de haal te gaan. De rest dobberde heen en weer in het smalle vaarwater. Langweer raakte steeds verder achterop en eindigde uiteindelijk als laatste of de op één na laatste.

(Archieffoto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!