130517 vvi veenwouden 3 7 4IDSKENHUIZEN – Groot was de opluchting bij VVI toen donderdagavond het bericht kwam dat concurrent Grootegast het duel tegen Broekster Boys had verloren. Met deze uitslag zijn de Idskenhuisters zeker om ook volgend jaar in de tweede klasse te spelen. In de laatste wedstrijd werd na twintig seizoenen afscheid genomen van de 37-jarige Johannes Kuperus en ook doelman Jan Dik Piersma verlaat na vijf jaar VVI.

De druk was duidelijk van de ketel en de toeschouwers op het sportpark in Idskenhuizen zagen een opgelucht en ontspannen team van Andre Semplonius. Voetballend ging er veel mis. VVI verloor maar liefst met 3-7 van Veenwouden, de winnaar van de eerste periode. Aanvankelijk ging de wedstrijd nog gelijk op. Veenwouden stond na ruim acht minuten al op voorsprong en had ook het betere spel. VVI kwam in de zesentwintigste minuut op gelijke hoogte. Johannes Lindenboom werd binnen de zestien onderuit gehaald en de toegekende penalty werd door Johannes Kuperus benut. De scherpte ontbrak vervolgens en Veenwouden kwam drie minuten later weer op voorsprong. Johannes Lindeboom zorgde met een wonderschoon doelpunt weer voor de gelijkmaker. Vanaf de zijkant schoot hij met een boog de bal onhoudbaar in de bovenhoek. Op slag van rust was er echter weer een voorsprong voor Veenwouden.

Van goed voetbal was in de tweede helft geen sprake meer. Veenwouden voerde de druk op VVI geleidelijk op en bouwde de voorsprong uit. Daniel Kleiterp maakt nog wel de derde goal van de thuisclub en zette daarmee zijn seizoenproductie op veertien. In de zeventigste minuut was er voor Johannes 'Honke' Kuperus en Jan Dik Piersma de publiekswissel. Beide spelers stoppen dit seizoen bij VVI. Johannes Kuperus neem na twintig jaar afscheid. Vanaf zijn zeventiende speelde hij met de hoofdmacht. Met zijn totaalscore van 226 doelpunten is dit een absoluut clubrecord. Doelman Jan Dik Piersma neemt na vijf seizoenen afscheid en doet een stapje terug bij DWP in zijn woonplaats Sintjohannesga.

Zo is er een einde gekomen aan een seizoen waarin de Idskenhuisters voor de winterstop prima presteerden. Na de stop werd de ploeg geteisterd door vervelende blessures en ook een aantal schorsingen maakte het er niet eenvoudiger op. In de eerste twee periodes werd VVI nog keurig zesde. In de derde periode werden er slecht drie punten gehaald en eindigde de ploeg als laatste. Door de zevenentwintig behaalde punten in de eerste twee periodes was er slechts één puntje over om de nacompetitie te ontlopen en daarbij een plaats voor het volgende seizoen in de tweede klasse te behouden.

Kampioen in de tweede klasse I werd Zeerobben. De ploeg uit Harlingen, getraind door Sint Nykster Arjen Postma, was ook de laatste wedstrijd de betere ploeg en werd dan ook terecht de kampioen. Met het kampioenschap behaalde Arjen Postma en bijzondere prestatie door met zijn twee ploegen, Zeerobben en Renado, de kampioensschaal te behalen.