Menu

zoeken

160513 Kunstschaatstalent Lieke de WagtSINT NICOLAASGA – De tienjarige Lieke de Wagt uit Sint Nicolaasga heeft de potentie om uit te groeien tot een topper op het gebied van kunstschaatsen. Haar droom is het halen van de Olympische Spelen. De weg er naar toe is niet eenvoudig, vooral ook omdat de kosten haar dreigen af te remmen. De broers Eddy, Henk, Cor en Gerrit Albert Hilarius grijpen hun deelname aan de Carbage Run aan om het jonge talent te helpen.

De potentie van Lieke werd opgemerkt door Sylvia Holtes. Zij is trainer van FigureSkatingPassion (FSP), een landelijke kunstschaatsschool. ,,Lieke is pas yn desimber 2014 begûn mei lessen by KCH op Thialf. Yn september hat Sylvia har yn Ljouwert sjoen. Doe hat sy ús benadere omdat se graach mei Lieke oan it wurk wol”, legt moeder Ina de Ree uit. In oktober en november heeft Lieke de begeleiding gekregen. ,,Dan sjochst har mei sprongen foarút gean”.

Bij de eerste zogenoemde bokaalwedstrijd in Alkmaar werd Lieke met haar kür meteen derde. ,,Sylvia wol graach dat Lieke meigiet op staazjes fan meardere dagen. Dan wurdt der goed traint. Boppedat hat Sylvia al meardere pupillen nei it EK en WK brocht. Foar Lieke har talentûntjouwing dogge wy alles, mar it hâldt in kear op. It beheint him net ta de iisbaan op It Hearrenfean. We fleane nei Ljouwert, Grins mar ek nei Hoorn. We geane no al trije kear yn 'e wike mei har nei de trainingen”.

Ina de Ree werkt bij Doniahiem. Haar collega Eddy Hilarius hoorde het verhaal van Lieke en kwam op het idee om met de deelname aan de carbagerun haar te helpen. Samen met broers Henk, Cor en Gerrit Albert Hilarius leggen zij vanaf 4 juli 2.500 kilometer door negen Europese landen af in een oude opgeknapte auto. Doel is niet om zo snel mogelijk te rijden, maar om punten te verzamelen. Dat kan met opdrachten, maar ook door de auto origineel en creatief aan te kleden. Een speciale stickeractie moet uiteindelijk Lieke een steun in de rug geven. ,,Minsken út Sint Nyk en omjouwing kinne foar fiif euro it stik stickers keapje. Dêr kinne se harren nammen op skriuwe. Dy stickers wurde op de âlde auto plakt”.

160513 Stickeractie voor Lieke de Wagt.jpgVan de opbrengst van de stickeractie gaat bijna alles naar het talentenprogramma van Lieke. Het overige deel wordt gebruikt voor de benzinekosten tijdens de Carbagerun. ,,We fine it in prachtich idee. It is bêst lestich om minsken om jild te freegjen. Oan de oare kant giet it om in jong famke, dy't groeit yn har sport. By keunstriden is nochal wat wurk en jild nedich.” De droom van Lieke is om ooit op de Olympische Spelen te schitteren. Uiteindelijk is erkenning van de KNSB nodig om voor ondersteuning in aanmerking te komen. ,,Yn 'e keunstrydwrâld moatte jo op hiel heech nivo ride as jo stipe fanút de bûn ha wolle. Dat is ien fan de doelen wêr't Lieke, tegearre mei har trainer Sylvia Holtes nei ta wurket. Se hat sein dat se keihurd wurkje wol om it doel te heljen. Se hat de dissipline en it trochsettingsfermogen dat in talint nedich hat. Wy sille har as âlden dêryn altiten stypje en ha alles foar har oer”.

Lieke zelf laat alles over haar heen komen. ,,As se op it iis stiet, dan bloeit se op en skittert se. Mar al dy oandacht fynt se best lestich. Oan 'e oare kant, as jo wat wolle, dan moatte jo dat oer de streek bringe.” Voor haar ontwikkeling hoopt Lieke volgende maand een stage af te leggen in het Duitse Willingen. De komende tijd gaan haar ouders Ina de Ree en Allard de Wagt en het Carbagerun-team langs de deuren om stickers te verkopen. ,,Fansels binne we ek noch op syk nei bedriuwen, dy't stiper fan Lieke wurde wolle”.

(Foto boven: Privéfoto, Foto onder: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!