Menu

zoeken

99010107 Champagne glazenSINT NICOLAASGA / LANGWEER - Met nog twee speelrondes voor de boeg liggen er nog realistische kansen voor zowel Renado als VV Langweer om een stap omhoog te maken. Naar alle waarschijnlijk zal dat dan moet gebeuren door het spelen van promotie-/degradatiewedstrijden.

Promotiekansen Langweer
Op papier kan VV Langweer zelfs nog kampioen worden als zij de laatste wedstrijden tegen SC Flamingo (uit) en Sint Jacob (thuis) winnen en de andere ploegen Aengwirden, Dronrijp en De Wâlden laten voldoende punten liggen. Aan trainer Guido Pen de taak om in de resterende wedstrijden ieder geval De Wâlden nog voorbij te stevenen. Dat elftal staat op dit moment derde met een punt meer. De voetbalvereniging uit Damwâld speelt nog de lastige uitwedstrijd tegen Bakhuizen en ontvangt thuis SC Flamingo.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) zijn er feitelijk nog drie kansen voor Langweer om promotie af te dwingen. ,,De ploeg kan promoveren als ze de tweede periode winnen, kampioen worden of de periodetitel van de kampioen afpakken door het hoogst geëindigde team in de stand te zijn zonder periode", legt Rens de Dijcker van de voetbalbond uit.

150904 trainer langweer Guido pen variantOp dit moment gaat Aengwirden aan kop in de vijfde klasse A. De ploeg uit Tjalleberd heeft ook de beste papieren om promotie via een kampioenschap af te dwingen. Met nog twee wedstrijden te spelen is er een punt verschil met Dronrijp dat tweede staat. De afstand tot Langweer is vijf punten. Mocht Aengwirden kampioen worden, dan behoudt Dronrijp de periodetitel. Aengwirden is koploper in de tweede periode, Oldeholtpade heeft slechts een punt minder, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. De afstand tussen de nummer drie De Wâlden en nummer vier Langweer is vijf punten. Realistisch is dus om te concluderen dat of de eerste periodetitel (in het geval Dronrijp nog kampioen wordt) of de tweede periodetitel (als Aengwirden kampioen wordt) wordt afgepakt door de nummer drie. En om die plek spelen De Wâlden en Langweer. 

Promotiekansen Renado
Voor Renado zijn er nog twee kansen om promotie af te dwingen. ,,Door de derde periode te winnen of het de periodetitel van de kampioen afpakken door het hoogst geëindigde team in de stand te zijn zonder periode." Warga heeft zich inmiddels tot kampioen in de vierde klasse gekroond. Renado staat vierde, maar zowel nummer twee SC Bolsward als nummer drie Oldeboorn hebben slechts een puntje meer. Bovendien hebben de Bolswarders al een periodetitel gepakt, waardoor de Sint Nyksters moeten zorgen boven Oldeboorn te komen. Dat elftal heeft ook de beste papieren voor het winnen van de derde periode, waardoor de nummer vier, Renado op dit moment, automatisch de periodetitel van kampioen Warga afpakt. De Sint Nyksters hebben op dit moment twee punten voorsprong op nummer vijf Old Forward. 

150904 trainer renado Frans a nijeholtHet winnen van de derde periodetitel behoort eventueel ook tot de mogelijkheden. Oldeboorn heeft daar echter al drie punten voorsprong op Renado. Warga heeft een achterstand van twee punten. Mocht de kersverse kampioen toch nog ook de derde periode pakken, dan zullen de hoogste gekwalificeerden op de ranglijst (op dit moment Oldeboorn en Renado) de periodetitels overnemen. Het winnen van de derde periode biedt voor Renado natuurlijk de meeste zekerheid. Het gat van drie punten moet dan wel worden overbrugd. Zaak voor de ploeg van Frans á Nijeholt is dan ook om de andere ploegen achter zich te houden. In de derde periode heeft Irnsum bijvoorbeeld evenveel punten. 

Het programma voor de Sint Nyksters is desalniettemin lastig. Aankomende zondag speelt Renado de uitwedstrijd tegen SC Bolsward de nummer twee in de competitie. Een week later wacht op eigen veld Irnsum. Het lastige programma betekent desalniettemin wel dat de roodwitten alles in eigen hand hebben, allereerst door te winnen in de stad van de Elfstedentocht en Sonnema Beerenburg. 

Promotiekansen VVI
De KNVB is kort over de promotiekansen voor VVI, die zijn er namelijk niet. De club uit Idskenhuizen staat momenteel vijfde en heeft geen kans meer om plekjes te stijgen. In het meest donkere scenario kan er alleen nog een aantal plekken worden ingeleverd mocht VVI zaterdag de thuiswedstrijd tegen ONT en een week later de uitwedstrijd tegen CVVO verliezen en de laatstgenoemde opponent of Be Quick Dokkum beide wedstrijden winnen. Bovendien zullen zij flink aan het doelsaldo moeten werken om VVI nog voorbij te stevenen. En dan nog is het om des keizersbaard, want ook volgend jaar zullen deze ploegen gewoon in de tweede klasse uitkomen.

(Archieffoto boven: Persbureau Noordoost Archieffoto's onder: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!