Menu

zoeken

160913 Kerk Tjerkgaast dakruiter variantSINT NICOLAASGA –De Fryske Marren zet plannen op papier voor de zestig kerken in de gemeente. De zogenoemde Kerkenvisie is bedoeld om een lange termijn aanpak te ontwikkelen voor (leegkomende) kerkgebouwen.

De kerkenvisie stelt eigenaren, overheden en andere betrokkenen in staat om te reageren op komende veranderingen over de functie, het gebruik en eigendom van de kerkgebouwen. Zowel monumentale als de niet-monumentale kerkgebouwen worden meegenomen bij het opstellen van de visie.

Steeds vaker komen kerkgebouwen leeg te staan omdat het aantal leden terugloopt. Ook zijn er minder vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud en beheer van de kerken. De gemeente heeft daarnaast steeds minder geld om de gebouwen, torens en interieurs te onderhouden. Het Rijk heeft een bedrag beschikbaar gesteld om een kerkenvisie op te stellen. Ook gemeente De Fryske Marren heeft hiervoor een bijdrage ontvangen.

De plannen worden bepaald in samenwerking met meerdere partijen, waaronder kerkeigenaren, het Steunpunt Monumentenzorg Fryslân, provincie Fryslân, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Museum Catharijneconvent.

(Foto: de kerk in Tjerkgaast/Archief De Zakenman)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!