Menu

zoeken

10081172 FietsenSeniorenOuderenSint Nicolaasga is een van de kernen waar in de toekomst meer zorg nodig is dan gemiddeld. Net als bijvoorbeeld Akkrum en Joure stijgt daar het aantal ouderen, maar ook het aantal kwetsbare ouderen in het dorp. Over het fenomeen ‘dubbele vergrijzing’ schrijft Mieke Draijer, directeur medische zaken van de zorggroep Alliade in het Friesch Dagblad van zaterdag 16 november 2019.

In de regio Heerenveen (belangrijkste gemeenten Heerenveen, Weststellingwerf, Fryske Marren en Opsterland) is de demografische ontwikkeling een zorgenkind, aldus Draijer. ,,Er zijn te veel patiënten en te weinig zorgmedewerkers om de zorg te kunnen leveren. Dat leidt tot lange wachttijden bij de Dokterswacht en de Spoedeisende Hulp, er komen patiënten op ‘verkeerde bedden’ en er komen opnamestops.’’

In haar essay schrijft Draijer dat in de regio Heerenveen huisartsen, ziekenhuis en langdurige zorg al langere tijd samen aan ‘integrale zorg’ werken. ,,Kortgeleden zijn de gemeenten uit de regio hier ook bij aangesloten. Integrale zorg betekent de zorg zo slim mogelijk vormgeven zodat met minder mensen meer zorg geleverd kan worden. Maar kan integrale zorg de zorg in de Friese regio redden?’’

De lagere sociaaleconomische status houdt duidelijk verband met de gezondheid van de bewoners van Sint Nicolaasga en met name ook een dorp als Ouwsterhaule, aldus Draijer. Gemeente De Fryske Marren telt meer dikke ouderen dan gemiddeld. Overgewicht is een voorspeller van extra toename van de zorgvraag.

Meer in het Friesch Dagblad op deze link

Foto: Noordoost.nlHelp De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!