Menu

zoeken

07042077 WinkelschapJOURE - De politiek in gemeente De Fryske Marren heeft dinsdagavond ingestemd met het initiatiefvoorstel van enkele oppositiepartijen voor een algehele winkelopenstelling op zondag. Alleen de fractie van de ChristenUnie stemde uit principiële overwegingen tegen. 

Het initiatiefvoorstel werd genomen naar aanleiding van een brief van ondernemers uit de gemeente. Zij hun winkel graag iedere zondag open kunnen stellen. Nu mag dat alleen in het toeristenseizoen, tussen 1 maart en 1 november, en op vier door de gemeente aangewezen zondagen. De ondernemers vonden steun bij oppositiepartijen D66, GroenLinks, PvdA en VVD. ,,Dan staat het iedere ondernemer vrij om te bepalen wat de behoefte van zijn of haar publiek is", verklaart D66-raadslid Jeannet Speelman. 

De argumenten voor een algehele zondagsopening is volgens de oppositiepartijen het voorkomen van oneerlijke concurrentie door omliggende gemeenten die wel iedere zondag open zijn, dat toerisme tegenwoordig jaarrond is, de dienstverlening richting de klanten en de onduidelijkheid die een beleid met een beperkte zondagsopenstelling geeft. 

Bijzonder is ook het instemmen van coalitiepartij CDA. De christendemocraten zijn in principe voor de zondag als rustpunt in de week. De partij erkent het dilemma, maar wil de ogen niet sluiten voor maatschappelijke ontwikkelingen en ziet ook dat mensen in verwarring raken door het oude beleid met de beperkte zondagsopenstelling. ,,Wij willen onze eigen principes een ander niet opdringen", verklaart raadslid Roel Roelevink van het CDA. 

Het nieuwe beleid wordt na de jaarwisseling van kracht. 

(Archieffoto: Noordoost.nl)Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!