Menu

zoeken

160321 SlingerrakLANGWEER - Wetterskip Fryslân gaat de waterhuishouding van de Slingerrakpolder aan de Pontdyk in Langweer flink aanpakken De twee verouderde gemalen worden gesloopt en maken plaats voor één nieuw exemplaar met een automatische stuw. 

Volgens woordvoerder Nynke Bout van het waterschap hebben de twee gemaaltje beide het einde van de levensduur bereikt. ,,Bovendien voldoen ze niet meer aan de geldende arbo-eisen en regelgeving." 

Alhoewel de kosten van het project nog niet bekend zijn, is een nieuw gemaal op termijn een stuk goedkoper. ,,We gaan besparen op de beheerskosten, is het doel." 

Een automatische stuw is nodig omdat er in het gebied met twee peilen wordt gewerkt. Die worden door middel van de installatie met elkaar gekoppeld. Wetterskip Fryslân gaat bovendien de hoofdwatergang in de polder verbreden, de duikers vernieuween en de waterkering rondom de boezem verhogen en verstevigen. ,,Een robuuste oplossing voor in ieder geval 25 jaar is onze insteek". 

De ramingen moeten nog worden gemaakt. De vergunning is inmiddels aangevraagd, waarna ook de aanbesteding kan plaatsvinden. ,,De hoop is dat we in het najaar van 2016 los kunnen", aldus Bout.

De komst van een nieuw gemaal is al de vierde in korte tijd in het gebied. Bij Tjerkgaast, Doniaga en Oldeouwer investeerde Wetterskip Fryslân al in een nieuwe installaties. 

(Foto: De Zakenman)



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!