De dodenherdenkingen in Ouwstertrijgeaën, Scharsterbrug en Sint Nicolaasga trokken meer bezoekers dan andere jaren. De oorlogen in Oekraïne en Gaza spelen daarin mogelijk een rol. Ook de onrust in de wereld als gevolg van het onvoorspelbare optreden van een nieuwe Amerikaanse president spelen kan een reden zijn. Op een groot aantal plaatsen werden de Nederlandse oorlogsslachtoffers herdacht, maar in gemeente De Fryske Marren werden ook andere slachtoffers met zoveel woorden genoemd.
Ouwsterhaule
Nabestaanden van de omgekomen verzetsstrijder Jetze Veldstra uit Ouwsterhaule kwamen uit alle hoeken van het land. Ook Canadezen waren aanwezig bij dodenherdenking 2025 in het dorp. Ze legden bloemenkransen en boeketten bij het monument aan de naar hem vernoemde weg door het dorp. Het 4 mei comité van de Ouwstertrijegeaën was blij met de komst van de familie en ook met die van bezoekers uit Canada, ,,het land van onze bevrijders’’. Een van de sprekers was ‘pakesizzer’ Jittie Dam, die haar toespraak herinneringen ophaalde.
De herdenking in Ouwsterhaule werd omlijst met passende muziek van muziekvereniging Excelsior en het Skarsterkoar uit Joure. Leerlingen Leerlingen van OBS Trijegeaster Honk, de school die sinds 2000 het monument van Jetze Veldstra heeft geadopteerd, legden de kransen.
Scharsterbrug
De stille tocht vanaf de nederlands-hervormde kerk in Scharsterbrug ging naar het gedenkteken bij de brug in de Hollandiastraat, waar zwaar is om gevochten. De brug over de Skarsterrien was belangrijk voor de Duitse verdedigers. Honderden Duitse militairen probeerden per schip naar Noord-Holland te ontkomen. In korte tijd werd er tweemaal gevochten in Scharsterbrug. Namens de gemeenteraad herinnerde raadslid Jan van Zanden aan die gebeurtenissen. Leerlingen van basisschool De Brêge legden bloemen bij het monument op de brug.
Sint Nicolaasga
Wethouder Lucienne Boelsma-Hoekstra van De Fryske Marren benadrukte tijdens de dodenherdenking in Sint Nicolaasga niet alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook van latere conflicten en vredesmissies te herdenken. ,,Yn in wrâld, dy’t ûnrêstich is, fiele we krekt no hoe wichtich it is as minsken harren foar frijheid ynsette wolle. Foar ús frijheid. Wy ha respekt foar elkenien dy’t harren hjoed de dei of yn it ferline dêr foar ynsetten hat. Dat freget moed en in djip gefoel fan ferantwurdlikens.’’
De reis naar Normandië in Frankrijk, waar op D-Day – 6 juni 1944 - de bevrijding van Europa begon, maakte vorige zomer diepe indruk op de wethouder Boelsma. ,,Wy stiene op de strannen wêr’t jonge mannen oan lân kamen. Britten, Amearikanen, Kanadezen. Faaks noch gjin tweintich jier âld. Hja riskearden harren libben – en in protte ferlernen dat – foar de frijheid foar oaren. Foar ús frijheid.’’
Na afloop van de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Schoolstraat was in de Heilige Nicolaaskerk een concert met het rooms-katholieke Nicolaaskoor Sint Nyk, het Vocaal Ensemble Cantabilé en muziekvereniging Crescendo Idskenhuizen. De dodenherdenking in Sint Nicolaasga trok tussen de 400 en 450 belangstellenden.
In tegenstelling tot andere jaren organiseerde Langweer dit jaar geen speciale bijeenkomst rondom de dodenherdenking.
Foto's/video: De Fryske Marren, 4 mei comité Ouwstertrijegeaën
Muziekvereniging Excelsior speelt in Ouwsterhaule.
Het Skarsterkoar uit Joure zingt in Ouwsterhaule
Bloemstukken en boeketten bij het oorlogsmonument aan de Schoolstraat in Sint Nyk.
Namens Plaatselijk Belang Sint Nyk las bestuurslid Willy de Groot het gedicht ´Vrijheid ligt niet op straat´ van Paula Hagenaars voor.