Het besluit over het zonnepark van Sint Nicolaasga wordt mogelijk in de raadsvergadering van woensdag 28 mei 2025 genomen. Burgemeester en wethouder koersen er op aan om het raadsvoorstel voor het verlenen van een omgevingsvergunning dan rond te hebben. De raadsfracties van VVD en Ondernemende Friezen wilden van het college weten waarom de plannen zo enorm vertraagd zijn. De aanvraag voor de omgevingsvergunning werd in 2019 ingediend. Het plan zelf werd in 2022 door de gemeenteraad afgeschoten.
,,Zonnepark Sint Nyk verdient een adequate aanpak en een urgente plek op de economische agenda van gemeente De Fryske Marren. Vorig jaar zou het zonnepark in behandeling worden genomen en op de agenda van de raad worden gezet. Dat is tot op heden ondanks toezeggingen uitgebleven. De werkgroep vraagt zich af waarom het allemaal zo lang duurt’’, aldus Ivo de Wolff (VVD) en Albert van Keimpema (Ondernemende Friezen) in hun raadsvragen.
Zonnepark, snellaadstation en energieopslag in grote accu
Het 7,3 hectare grote zonnepark levert stroom voor 3.500 huishoudens. De zonnepanelen komen op de weilanden achter het tankstation van Fieten Olie aan de Tsjûkemarwei. Daar is ook ruimte voor een snellaadstation en energieopslagsysteem, waardoor de leveringszekerheid van energie wordt geoptimaliseerd. Projectontwikkelaar Novar en de lokale werkgroep “Zonneweide Sint Nyk”, waarin ook Plaatselijk Belang en Ondernemersvereniging Sint Nicolaasga zijn vertegenwoordigd, werken de plannen uit.
De stroeve planvorming heeft verschillende oorzaken, schrijven burgemeester en wethouders. ,,De afronding van deze procedure heeft langer geduurd dan voorzien. Dat is spijtig en betreuren wij. Dit heeft meerdere redenen. Zo is afgesproken met de initiatiefnemers dat zij eerst nog gesprekken wilden houden in de buurt en met de gemeenteraad. Daarnaast waren er ook aan de organisatiezijde wat wisselingen van de wacht, die de voortgang van dit dossier niet ten goede is gekomen.’’
Het college vindt niet dat er economische gevolgen zijn als de omgevingsvergunning voor het zonnepark definitief wordt geweigerd. Als reden voert het college aan ,,dat de gemeenteraad eerder geen vergunning voor het plan heeft afgegeven en in het verlengde hiervan de vergunning in ontwerp door het college is geweigerd’’.
Omgevingsfonds
Projectontwikkelaar Novar stort jaarlijks een vastgesteld bedrag in een zogeheten omgevingsfonds, dat lokaal wordt beheerd. Het geld wordt in projecten duurzaamheids- en leefbaarheidsinitiatieven in Sint Nicolaasga en omgeving geïnvesteerd.
Foto: Noordoost.nl