Menu

zoeken

OVS Tjeukemeer plannenSINT NICOLAASGA - De Ondernemers Vereniging Sint Nyk heeft dinsdagavond tijdens de najaarsvergadering uitleg gekregen over de ingediende plannen voor de Tsjûkemar. Op verzoek van provincie en gemeente De Fryske Marren is aan de dorpen, die aan het meer liggen, gevraagd om hun toekomstvisie te schrijven. Een brede werkgroep, de zogenoemde aanjagers, hebben namens Sint Nyk een totaalplan opgesteld waarbij de verbinding tussen land en water centraal staat. Binnenkort worden alle ingediende plannen gebundeld. De Sint Nykster ondernemers toonden zich in ieder geval enthousiast.

Volgens Willem Steneker van de werkgroep liggen er volop kansen om het meer aantrekkelijker te maken voor de watersport en dagrecreatie. Golfbrekers moeten zorgen dat het meer ook geschikt wordt voor kleinere boren zoals kano's en sloepen. Het beperkte gebruik van dagrecreatieterrein De Ulesprong is een mogelijkheid, maar ook activiteiten op en rond het eiland Guozzetippe worden niet uitgesloten. Het op diepte maken van de Skarster Rien biedt kansen om baggerspecie in te zetten. Het idee om de fietsroute rond het meer uit te breiden is zeker het uitwerken waard, vindt Steneker. De oostelijke oever bij de ingang van de Skarster Rien blijft in de plannen een natuurgebied.

De werkgroep roept mensen op met suggesties te komen voor het viaduct in de A6 tussen Sint Nyk en Oosterzee. Nu staan aan weerszijden van de weg windvanen. In de ogen van de aanjagers zijn er slimme ideeën om het karakter van Poort van Fryslân beter te accentueren. Vooruitlopend op de verdere uitwerking is de provincie van plan om aan de oevers bij Vierhuis en pilot te beginnen met kitesurfers. Deze sport is op dit moment nog verboden op het meer. Ook is er een aanvraag in behandeling voor een vergunning voor een waterskibaan nabij de Ulesprong. 

Lees ook: 'Waterskiën bij Ulesprong-baai'

(Foto: De Zakenman)

ovs Tjeukemeer plan

 



Help De Zakenman en DeSintNykster!

Fijn dat je onze berichten op DeSintNykster.nl en in De Zakenman leest! Houd beide unieke nieuwsmedia in de lucht en betaal een jaarlijkse bijdrage als Vriend van DeSintNykster.nl en De Zakenman.

Ja, ik word Vriend!