Op Wereld Kwaliteitsdag maakte Holiday Ice een aantal weetjes over de fabriek in Sint Nicolaasga bekend, onder andere over de productie. Het bedrijf produceert 600 miljoen ijsjes per jaar, omgerekend 1,6 miljoen ijsjes per dag. Of 1.141 ijsjes in de minuut tijd dat dit bericht wordt gelezen. Al die ijsjes worden dagelijks op kwaliteit gecontroleerd.
De Wereld Kwaliteitsdag wordt sinds 1990 jaarlijks op de tweede donderdag november gehouden en is een initiatief van de Verenigde Naties. Reden voor Holiday Ice om te vertellen dat het waarborgen van de kwaliteit voor het bedrijf ,,heel erg belangrijk is. Wij willen namelijk alleen kwalitatief goede producten aan de consumenten leveren, zodat zij net zo blij van onze ijsjes worden als wij zijn. Wij controleren daarom van elke productiedag de geproduceerde ijsjes.’’
,,Elke ochtend voeren wij een controle uit op de ijsjes die de dag ervoor zijn geproduceerd. Hierbij moet onder andere het gewicht van het ijsje worden gecontroleerd, de codering worden nagekeken, maar uiteraard ook de smaak, decoraties en kleur. En als je de smaak wilt beoordelen, zul je natuurlijk ook moeten proeven.’’
Twee tests worden er uitgelicht. Bij de organoleptische test wordt gecheckt of de ijsjes er goed uitzien. ,,Daarnaast controleren wij deze ijsjes microbiologisch in ons eigen lab. Daarmee testen wij of er geen ziekmakers in de ijsjes aanwezig zijn en vanuit microbiologisch oogpunt geschikt zijn voor consumptie.’’ Afgelopen seizoen heeft het eigen lab bijna vierduizend ijsjes getest.
Foto: Holiday Ice