De rooms-katholieke kerk in Sint Nicolaasga is 's avonds en 's nachts verlicht.FOTO: Alex J. de HaanHome-page: http://www.noordoost.nlE-mail: persbureau@noordoost.nl(c) Persbureau Noordoost/Heerenveentel: 0513-626999 fax: 0513-623253mobiel: 0654-727.557

De Spaanse ploeg maakt emmers vol visvoer klaar voor de volgende training.

De hele week al bereiden 138 sportvissers uit 24 Europese landen zich voor op het Europees kampioenschap dobbervissen op zaterdag 29 en zondag 30 juni 2024. Het circus is langs de boorden van het Prinses Margrgietkanaal neergestreken. Voor het eerst wordt het evenement in Friesland gehouden.

De teams bereiden zich uiterst serieus op het weekend voor. Ze zijn uit op de Europese titel, zowel in het landenklassement als individueel. ,,De vangsten uit het Prinses Margrietkanaal bestaan hoofdzakelijk bestaan brasems en kolbleien. Met name de brasem kan behoorlijk wat gewicht in de schaal leggen, maar in de regel is het formaat van Abramis brama heel gevarieerd’’, aldus een woordvoerder van Sportvisserij Nederland, die de de organisatie van het evenement in handen heeft.

De hele week wordt er getraind met vrijdag als verplichte dag. Het Spaanse team was donderdagochtend vroeg al in de weer. Captain Marc Rodríguez en zijn zes sportvissers pakken het deugdelijk aan. Met boormachine en betonmixer mengen ze het visvoer met steeds kleine beetjes water om de juiste kleef te krijgen. Ze hebben een eigen mix met broodkruim als basis, die zo stevig moet zijn dat de ballen niet uit elkaar vallen als ze op de bodem van het kanaal vallen. Voor alle vissers geldt hetzelfde credo: ,,Die mix is geheim. Het gaat er om dat de vis ‘m lekker vindt’’.

VISKaravaan voor de jeugd
De VISKaravaan voor de jeugd strijkt zondag 30 juni 2024 langs het Prinses Margrietkanaal neer. Jongeren kunnen tijdens het eendaagse evenement, dat vorig jaar in Sint Nyk een klaterend succes was, deelnemen aan onder andere een visles van een echte VISmeester. Het maken van tuigjes en onthaken van een vis staan ook op het programma. Daarnaast zijn er verschillende grappige en verrassende ‘vispellen’ te spelen. Met een visdrilsimulator kan de jeugd ontdekken wie het sterkste is: de hengel, de vis of de sportvisser.

De jonge sportvissers mogen ter afsluiting mee met de ‘weegploeg’ in het wedstrijdvak van het EK Dobbervissen. Zo kunnen ze van dichtbij het spannendste moment meemaken van de beslissende wedstrijddag van het EK Dobbervissen. Aan de VISKaravaan kunnen twee groepen meedoen. Lunch en drinken zijn voor de deelnemers beschikbaar.

Foto's: Byldbrêge/Menno Dijkstra

240627 Spannenburg EK Dobbervissen 1 1000

Elke vrijdagmiddag het laatste nieuws in de mailbox?

Advertenties